ßßß
płaty lasagne 5 sztsos mięsno grzybowy300 g mięsa mielonego30-40 g grzybów suszonychpół cebuli1 łyżeczka słodkiej papryki2 łyżki koncentratu pomidorowegooregano suszoneoregano świeżemajeranekpieprzsólpieprz ziołowy1 szkl wodyszpinak400 g szpinakupół cebuli4 ząbki czosnkusól, pieprz100 g sera fetasos beszamelowy1 kopiasta łyżka masłapół małej cebulkisólpieprzimbir500 ml mleka3 łyżki mąkiPłaty lasagne ugotować w osolonym wrzątku, przepłukać zimną wodą i skropić oliwą by sie nie skleiły.sos mięsno grzybowyGrzybki namoczyć w ciepłej wodzie (szybciej nabiorą wilgoci) wypłukać je, ugotować ok 5-7 min, odcedzić i posiekaćNa łyżce tłuszczu przyrumienić posiekaną cebulkę, dodać mięso mielone i smażąc rozdrobnić je , dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i podlać niewielką ilością wody, dodać grzybki i dusić od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą w razie potrzeby. Sos powinien być jak boloński do spaghetti.szpinakCzosnek i cebulkę posiekać i przyrumienić na łyżce tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, mieszać aż do odparowania nadmiaru płynu. Przestudzić , dodać ser feta i wymieszać.sos beszamelowyNa maśle zeszklić cebulkę dodać mąkę i po chwili wlewać strumieniem mleko ciągle mieszając rózgą.Sos powinien uzyskać konsystencję budyniu, dodać sól, pieprz i imbir, wymieszać.Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, ułożyć pierwszy płat ciasta, na nim połowę sosu mięsnego, odrobinę sosu beszamelowego i drugi płat ciasta, następnie połowę szpinaku i kolejny płat (na szpinak nie dajemy sosu beszamelowego) ułożyć kolejne warstwy. Na wierzch wylać resztę sosu. (Można posypać odrobiną sera żółtego) Zapiekać 30-40 min w temp 200 st
opublikowany w