ßßß
Cookit - przepis na Rigatoni z mięsem pod beszamelem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Rigatoni z mięsem pod beszamelem
Składniki
Makaron
Mięso mielone
Jajko
Sól
Pieprz
Cynamon
Papryka słodka
Natka pietruszki
Sos biały
Masło
Cebula
Mąka
Mleko
Imbir
Wykonanie
300 g
makaronu
rigatoni500 g
mięsa mielonego
1
jajko
sól
pieprz
szczypta
cynamonu
szczypta
przyprawy
tureckiej lub innej do
mięs
z nutką
curry
szczypta
papryki słodkiej
1 łyżka
natki pietruszki
biały sos
1 łyżka
masła
1/2
cebuli
2 łyżki
mąki
2 szk
mleka
szczypta
imbiru
sól
pieprz
jajko
Makaron
ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą
wodą
.
Mięso
wymieszać z
jajkiem
i
przyprawami
. Przełożyć do worka cukierniczego bez końcówki i nadziać rurki
makaronowe
masą
mięsną
. Ustawić w naczyniu żaroodpornym.W małym rondelku rozpuścić dodać drobno posiekaną
cebulę
, przysmażyć.
Mleko
rozmieszać z
mąką
, dodać do przysmażonego
masła
, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu (w razie potrzeby dodać rozmieszanej
mąki
lub rozrzedzić
mlekiem
) zestawić z ognia, wbić
jajko
i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku
solą
,
pieprzem
i
imbirem
.Sosem oblać
makaron
w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 25 min.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/03/rigatoni-z-miesem-pod-beszamelem.html
Przepisy powiązane
Omlet zielony, czyli z natką pietruszki usmażony
Rigatoni z serem i pesto pietruszkowym pod beszamelem
Placuszki cebulowo-kukurydziane
Zapiekanka z rurek z sosem bolońskim
Jaskółcze gniazdeczka
Składniki powiązane (0)