ßßß

300 g makaronu rigatoni500 g mięsa mielonego1 jajkosólpieprzszczypta cynamonuszczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curryszczypta papryki słodkiej1 łyżka natki pietruszkibiały sos1 łyżka masła1/2 cebuli2 łyżki mąki2 szk mlekaszczypta imbirusólpieprzjajkoMakaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą.Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Przełożyć do worka cukierniczego bez końcówki i nadziać rurki makaronowe masą mięsną. Ustawić w naczyniu żaroodpornym.W małym rondelku rozpuścić dodać drobno posiekaną cebulę , przysmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, dodać do przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu (w razie potrzeby dodać rozmieszanej mąki lub rozrzedzić mlekiem) zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.Sosem oblać makaron w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 25 min.

