Wykonanie

1100 g
szynki w jednym kawałku1 łyżeczka
solipieprzkolendrarozmarynjałowiecszczypta
chili3 ząbki
czosnku2 łyżki
octu balsamicznego3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
brązowego cukru1
dynia hokkaido600 g
ziemniaków1 łyżka
suszonych grzybów sproszkowanych4 łyżki
śmietanyszczypta
estragonususzona
paprykaolejSzynkę należy umyć i osuszyć.
Przyprawy takie jak
sól,
kolendra,
rozmaryn,
jałowiec,
czosnek ,
chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać
oliwę i
ocet balsamiczny cukier, wymieszać i tą marynatą natrzeć
mięso, umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Obracać co kilka godzin.Piekarnik nagrzać do 200 st ,
mięso okryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Następnie obrać
ziemniaki, pokroić w ćwiartki , posypać
solą,
pieprzem,
rozmarynem i
papryką, polać
olejem (ok 3 łyżki) wymieszać, podlać ok pół szkl
wody, okryć folią jak
mięso i wstawić 15 min po wstawieniu
mięsa. Po godzinie od pierwszego wstawienia, zdjąć obie folie by
mięso i
ziemniaki przyrumieniły się. W wym czasie obrać i oczyścić
dynię hokkaido, pokroić, ułożyć brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, posypać
solą,
pieprzem i
papryką, skropić
oliwą .
Ziemniaki juz powinny być upieczone, możemy je więc wyjąć i pozostawić w cieple pod przykryciem a na to miejsce wstawić
dynię na ok 20 min.
Mięso sprawdzić widelcem, kiedy juz jest upieczone wyjąć, Przełożyć na półmisek a wytworzony sos przelać do rondelka, dodać
grzyby, szczyptę
estragonu, dolać ok pół szkl
wody i zagotować, następnie dodać
śmietanę i zredukować sos, można zagęścić
żółtkiem lub
mąką.
