ßßß

Składniki :polędwiczka wieprzowa długa2 ząbki czosnku3 gałązki tymiankupieprzsólłyżka oliwyolej do smażeniaCebula :5 średnich czerwonych cebul1/2 szklanki octu balsamicznego3 łyżki cukru brązowego1/2 łyżeczki suszonego tymianku10 listków świeżego tymiankusól, pieprz+ pieczone ziemniakiPrzygotowanie :Polędwiczkę kroję w plastry, rozbijam dłonią.Z każdej strony przyprawiam solą i pieprzem.Czosnek kroję w plasterki.Polędwiczki zalewam łyżką oliwy, dodaję czosnek i tymianek - odstawiam w temp. pokojowej na 30 minut.Cebulę kroję w piórka podsmażam na odrobinie oliwy, przyprawiam tymiankiem suszonym , smażę kilkanaście minut aż zrobi się "ładnie" szklista.Dodaję ocet balsamiczny, cukier i listy tymianku, mieszając podgrzewam aż wszystko ładnie się połączy, cebula będzie karmelizowana a część płynu odparuję.Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.Na patelni rozgrzewam olej i smażę polędwiczki po 2-3 minuty z każdej strony.Podaję polędwiczki, karmelizowaną cebulę i pieczone ziemniaki.