ßßß Cookit - przepis na Duet : karmelizowana cebula i soczyste polędwiczki

Duet : karmelizowana cebula i soczyste polędwiczki

nazwa

Wykonanie

Składniki :
polędwiczka wieprzowa długa
2 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
pieprz
sól
łyżka oliwy
olej do smażenia
Cebula :
5 średnich czerwonych cebul
1/2 szklanki octu balsamicznego
3 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
10 listków świeżego tymianku
sól, pieprz
+ pieczone ziemniaki
Przygotowanie :
Polędwiczkę kroję w plastry, rozbijam dłonią.
Z każdej strony przyprawiam solą i pieprzem.
Czosnek kroję w plasterki.
Polędwiczki zalewam łyżką oliwy, dodaję czosnek i tymianek - odstawiam w temp. pokojowej na 30 minut.
Cebulę kroję w piórka podsmażam na odrobinie oliwy, przyprawiam tymiankiem suszonym , smażę kilkanaście minut aż zrobi się "ładnie" szklista.
Dodaję ocet balsamiczny, cukier i listy tymianku, mieszając podgrzewam aż wszystko ładnie się połączy, cebula będzie karmelizowana a część płynu odparuję.
Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę polędwiczki po 2-3 minuty z każdej strony.
Podaję polędwiczki, karmelizowaną cebulę i pieczone ziemniaki.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/duet-karmelizowana-cebula-i-soczyste.html