Wykonanie

na ciasto250 g
mąki
100 g
margaryny
szczypta
chili
sól
pieprz1
jajko1
żółtkonadzienie400 g
szpinaku200 g
sera białego2 ząbki
czosnkupół
cebulioreganobazyliasólpieprzpolewa serowa300 ml
śmietany 18%1 kulka
mozzarelli1
jajkosólpieprzszczypta
imbiruCiasto zagnieść twarde i wylepić dno i boki formy.Nadzienie przygotować zanim wstawimy ciasto do pieca. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć
cebulę i
czosnek, dodać
szpinak i smażyć ok 10 min , do odparowania.Przestudzić, dodać pokruszony
ser i wymieszać.Polewa serowa ,
śmietanę przelać do miseczki,
mozzarellę zetrzeć na tarce, dodać do
śmietany, wbić
jajko i dodać
przyprawy do smaku, wymieszać.Na ciasto położyć papier i obciążyć, np
fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 200 st na 15-20 min. Podpiec ciasto. Wyjąć, zdjąć papier z
fasolą, rozłożyć równo nadzienie
szpinakowe i oblać polewą
serową, wstawić do piekarnika na ok 40 min. w temp 200 st.

Po wyjęciu udekorować plasterkami
pomidora i świeżą
bazylią.