ßßß
na ciasto250 g mąki
100 g margaryny
szczypta chili
sól
pieprz1 jajko1 żółtkonadzienie400 g szpinaku200 g sera białego2 ząbki czosnkupół cebulioreganobazyliasólpieprzpolewa serowa300 ml śmietany 18%1 kulka mozzarelli1 jajkosólpieprzszczypta imbiruCiasto zagnieść twarde i wylepić dno i boki formy.Nadzienie przygotować zanim wstawimy ciasto do pieca. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć ok 10 min , do odparowania.Przestudzić, dodać pokruszony ser i wymieszać.Polewa serowa , śmietanę przelać do miseczki, mozzarellę zetrzeć na tarce, dodać do śmietany, wbić jajko i dodać przyprawy do smaku, wymieszać.Na ciasto położyć papier i obciążyć, np fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 200 st na 15-20 min. Podpiec ciasto. Wyjąć, zdjąć papier z fasolą, rozłożyć równo nadzienie szpinakowe i oblać polewą serową, wstawić do piekarnika na ok 40 min. w temp 200 st.
Po wyjęciu udekorować plasterkami pomidora i świeżą bazylią.