ßßß

5 porcji na ciasto2 szk mąki1 jajko1 żółtkopół kostki margarynypół łyżeczki słodkiej paprykipół łyżeczki suszonych pomidorów z chiliszczypta solinadzienie500 g szpinaku100 g sera feta100 g sera białego
pół cebulitłuszcz do smażenia3 ząbki czosnkupieprz ziołowy staropolskipieprz czarny mielony150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasyżółty seroreganoMąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm.Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą)
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym.Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano.Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min.Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych.
