ßßß
Cookit - przepis na Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą
Składniki
Mąka
Jajko
Żółtko
Margaryna
Papryka słodka
Suszone pomidory
Chili
Sól
Szpinak
Feta
Ser biały
Cebula
Czosnek
Pieprz
Zioła
Pieprz czarny
Kiełbasa cienka
Żółty ser
Oregano
Wykonanie
5 porcji na ciasto2 szk
mąki
1
jajko
1
żółtko
pół kostki
margaryny
pół łyżeczki
słodkiej papryki
pół łyżeczki
suszonych pomidorów
z
chili
szczypta
soli
nadzienie500 g
szpinaku
100 g
sera feta
100 g
sera białego
pół
cebuli
tłuszcz do smażenia3 ząbki
czosnku
pieprz
ziołowy
staropolski
pieprz czarny
mielony150 g dobrej podsuszanej
cienkiej kiełbasy
żółty ser
oregano
Mąkę
wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm.Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą)
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną
cebulę
i
czosnek
, dodać
szpinak
i
przyprawy
, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z
serem feta
i
białym
.Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec
spody
ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki
kiełbasy
, posypać
żółtym serem
i szczyptą
oregano
.Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min.Podawać z
sosem pomidorowo
paprykowym
lub
sałatką
z warzyw sezonowych.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/06/mini-tarty-ze-szpinakiem-i-podsuszana.html
Przepisy powiązane
Tarta ze szpinakiem
Tarta z serami góralskimi i fasolką szparagową
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem
Pierogi z soją i mięsem
Szpinakowa tarta - kisz
Składniki powiązane (0)