ßßß

ciasto;1.5 szkl mąki0,5 kostki margarynyszczypta chili w płatkachszczypta słodkiej papryki40 g oscypka wędzonego1 jajkonadzienie;250 g białego serapół szkl mleka2 jajkaszczypta suszonego czosnku niedźwiedziegoszczypta chili w płatkachpieprz ziołowy staropolskidodatkowo;500 g fasolki szparagowej80 g bryndzytrochę żółtego sera do posypaniaszczypta oreganoFasolkę szparagową ugotować z dodatkiem soli, odcedzić i wystudzić.
Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić formę, nakłuć widelcem i można wstawić do lodówki.Ser, mleko i jajka wymieszać z przyprawami i dobrze zmiksować przy pomocy blendera.Piekarnik rozgrzać do temp ok 190 st . Podpiec spód ok 15 min.Na dnie ułożyć równomiernie warstwę fasolki szparagowej, zalać masą serową, ułożyć ponownie fasolkę, Posypać startą na tarce bryndzą i odrobiną sera żółtego, posypać szczyptą oregano i zapiec w piekarniku nagrzanym do temp 180 st przez ok 20 min, aż ser zacznie się delikatnie rumienić.