ßßß Cookit - przepis na Krewetki topione w cieście

Krewetki topione w cieście

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam krewetki ! Wiele ludzi zniechęca się bo nie zna ich smaku i nie wie jak je przyrządzić. I błąd ! Mój przepis zajmuje zaledwie 15 minut i przenosi Nas w egzotyczne azjatyckie smaki.
Potrzebujemy
250 gram krewetek
sól,
pieprz,
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
Do Ciasta:
50 gram mąki
jedno jajko
łyżka lub 2 mleka, zależy od gęstości
pieprz chilli
słodka papryka proszkowana
Jeśli kupiłaś/łeś mrożone krewetki to rozmroź je przez 3 minuty pod bieżącą wodą. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i cytryną. W misce wymieszaj składniki na ciasto. Mocz krewetki za ogonki w cieście i smaż ma mocno rozgrzanej patelni z łyżką oliwy.
Do tych krewetek podaje sałatkę z kiełków fasoli mung oraz kiełków brokuła. Doprawiam sosem słodko-ostrym kupionym w markecie co znacznie przyśpiesza pracę w kuchni :)
Uwierzcie mi ta lekko pikantna sałatka i delikatny smak krewetek idealnie się komponują !
Więc już się nie bójcie tych małych skorupiaków i ugotujcie je jutro na Walentynki :)
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/02/krewetki-topione-w-ciescie.html