ßßß
ciasto;2 szkl mąki2 jajka125 g margarynyszczypta soli1 łyżeczka cukrunadzienie;200 g sera białego150 ml śmietany 18%2 jajkapół cebulisólpieprzszczypta chili suszonej w płatkach1 papryczka chili200 g groszku cukrowego1 kulka mozzarelliszczypta oreganoGroszek ugotować w osolonym wrzątku, ok 15 min. Odcedzić, wystudzić.Ciasto zagnieść z podanych składników, formę na tartę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką.Wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20 min.Ser, jajka, śmietanę i cebulę zmiksować blenderem doprawić do smaku solą, pieprzem, i chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika na ok 10 min, po tym czasie ser się zetnie i można ułożyć strączki groszku , mozzarellę , posypać drobno posiekaną papryczką chili i oregano. Zapiec ok 20-25 min.Ja podałam z sosem paprykowym słodko kwaśnym.



