ciasto400 g mąki80 g margaryny2 łyżki cukru25 g drożdży1 jajkopół łyżeczki soli130 ml mlekanadzienie1 szkl kaszy gryczanej250 g sera białego1 jajkosólpieprzKaszę ugotować w dwu szkl wody aż wchłonie całą wodę, odstawić do wystudzenia.Do kaszy dodać ser i jajko, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, rozpuszczoną margarynę, mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać do mąki i wyrobić ciasto. Tak długo aż odklei się od ręki i miski.Oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Nadzienie rozłożyć również na dwie części na rozwałkowanym cieście. Uformować dwa owalne pierogi. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.Piec w temp 175 st ok 35 min.Pieróg najlepszy jest z mlekiem.Pieróg odgrzany na masełku smakuje również doskonaleMożna go wtedy podać ze smietaną lub z kubkiemmleka.Opublikowany w