Wykonanie
Pyszne drożdżówki z ciasta, które rośnie w lodówce.50 dkg
mąki3,5 dag świeżych
drożdży1/2 kostki
margaryny1/2 szkl.
cukru1/2 szkl.
mleka1/4 szkl. kwaśnej
śmietany2
jajaszczypta
solidowolne nadzienieDo
mleka wkruszyć
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżki
mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać
mąkę,
sól, resztę
cukru, dodać
jajka ,
margarynę ,
śmietanę,wlać
drożdże i
mleko, i wymieszać wszystko.Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny.Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku układać nadzienie. Złożyć dwa
razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym
jajkiem z 1 łyżką
mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.