ßßß
to świetny i prosty przepis na świąteczne danie.Podane z barszczem czerwonym smakują wyśmienicie.Składniki na około 4 duże blaszki z piekarnika:Ciasto:1 kg mąki1,5 kostki margaryny3 jajka3 łyżki cukruszczypta soli100 g drożdży, świeżych1 szkl. gęstej śmietany 18%do posypania: makbarszcz czerwony ekspresowy np. Knorr*Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i jajkami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Włożyć do miski wysypanej mąką i odstawić do lodówki na 30 minut.Farsz:1 kg kapusty kiszonej, posiekanej300 g pieczarek, obranych startych na tarce2 cebule, posiekane w kostkę2 jajka3-4 łyżki oleju rzepakowegomajeranek, sól i pieprz, do smakuPosiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekaną kapustę i pieczarki. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego farszu dodać jajka i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt, na grubość ok 5 mm, posmarować farszem i zwijać. Zwinięte ciasto z farszem pokroić na dowolne kawałki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C aż do zrumienienia.Gotowe paszteciki podawać z gorącym czerwonym barszczem.Smacznego!Dzięki firmie Knorr i portalowi Uroda i Zdrowie otrzymałam do wypróbowaniabarszcz czerwony ekspresowy Knorr.Cóż, jest to wyjście, jeśli nie mamy czasu na zrobienie zakwasu buraczanego i ugotowaniu na nim tradycyjnego, prawdziwego barszczu.Barszcz z torebki jest dobry w smaku, ale jednak zachęcamdo samodzielnego przygotowania go szczególnie na Święta.Przecież barszcz z torebki to nie to samo co ugotowany ze świeżych i naturalnych składników.
* wpis posiada lokowanie produktu