Wykonanie

to świetny i prosty przepis na świąteczne danie.Podane z barszczem czerwonym smakują wyśmienicie.Składniki na około 4 duże blaszki z piekarnika:Ciasto:1 kg
mąki1,5 kostki
margaryny3
jajka3 łyżki
cukruszczypta
soli100 g
drożdży, świeżych1 szkl. gęstej
śmietany 18%do posypania:
makbarszcz czerwony ekspresowy np. Knorr*
Drożdże rozetrzeć ze
śmietaną,
cukrem i
jajkami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Włożyć do miski wysypanej
mąką i odstawić do lodówki na 30 minut.Farsz:1 kg
kapusty kiszonej, posiekanej300 g
pieczarek, obranych startych na tarce2
cebule, posiekane w kostkę2
jajka3-4 łyżki
oleju rzepakowegomajeranek,
sól i
pieprz, do smakuPosiekaną
cebulę zeszklić na rozgrzanym
oleju, dodać posiekaną
kapustę i
pieczarki. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 30 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego farszu dodać
jajka i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt, na grubość ok 5 mm, posmarować farszem i zwijać. Zwinięte ciasto z farszem pokroić na dowolne kawałki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym
jajkiem i posypać
makiem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C aż do zrumienienia.Gotowe paszteciki podawać z gorącym czerwonym barszczem.Smacznego!Dzięki firmie Knorr i portalowi Uroda i Zdrowie otrzymałam do wypróbowaniabarszcz czerwony ekspresowy Knorr.Cóż, jest to wyjście, jeśli nie mamy czasu na zrobienie zakwasu buraczanego i ugotowaniu na nim tradycyjnego, prawdziwego barszczu.Barszcz z
torebki jest dobry w smaku, ale jednak zachęcamdo samodzielnego przygotowania go szczególnie na Święta.Przecież barszcz z
torebki to nie to samo co ugotowany ze świeżych i naturalnych składników.

* wpis posiada lokowanie produktu