Wykonanie



naleśniki:1 szkl
mąki gryczanej2 szkl
mąki pszennej2
jajka1 szkl
mleka2-3 łyżki
olejuszczypta
soliszczypta
pieprzunadzienie:2
marchewki2
pietruszkikawałek
selera1
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżki posiekanej
czerwonej papryki100 g
kapusty pekińskiejszczypioreknatka pietruszkisólpieprz100 g
mozzarelli100 g
żółtego sera startegoZe składników powyżej przygotować ciasto naleśnikowe o konsystencji takiej jak na zwykłe naleśniki. Usmażyć.
Włoszczyznę (
marchew,
pietruszkę,
cebule,
seler i
czosnek) oczyścić, umyć zalać
bulionem i ugotować do miękkości .
Wywar odcedzić do naczynia (częściowo nam się przyda)Warzywa pokroić w kosteczkę, dodać
paprykę, pokrojoną w kostkę
kapustę podlać
wywarem i dusić ok 15 min. Pod koniec dodać
koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i odparować.Dodać sporo
szczypiorku i
natki pietruszki, wymieszać.Na naleśniki nakładać porcje warzyw, posypać
żółtym serem, położyć plaster
mozzarelli i tworząc sakiewkę ustawić w naczyniu żaroodpornym obok siebie i zapiec krótko, tak by
ser się rozpuścił, można posypać
oregano.Przed podaniem posypać
natką i polać dowolnym
sosem pomidorowym.Można zrobić tez wersję tradycyjną zwijając naleśniki w rulony.
