ßßß


naleśniki:1 szkl mąki gryczanej2 szkl mąki pszennej2 jajka1 szkl mleka2-3 łyżki olejuszczypta soliszczypta pieprzunadzienie:2 marchewki2 pietruszkikawałek selera1 cebula3 ząbki czosnku1 łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżki posiekanej czerwonej papryki100 g kapusty pekińskiejszczypioreknatka pietruszkisólpieprz100 g mozzarelli100 g żółtego sera startegoZe składników powyżej przygotować ciasto naleśnikowe o konsystencji takiej jak na zwykłe naleśniki. Usmażyć.Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, cebule, seler i czosnek) oczyścić, umyć zalać bulionem i ugotować do miękkości .Wywar odcedzić do naczynia (częściowo nam się przyda)Warzywa pokroić w kosteczkę, dodać paprykę, pokrojoną w kostkę kapustę podlać wywarem i dusić ok 15 min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i odparować.Dodać sporo szczypiorku i natki pietruszki, wymieszać.Na naleśniki nakładać porcje warzyw, posypać żółtym serem, położyć plaster mozzarelli i tworząc sakiewkę ustawić w naczyniu żaroodpornym obok siebie i zapiec krótko, tak by ser się rozpuścił, można posypać oregano.Przed podaniem posypać natką i polać dowolnym sosem pomidorowym.Można zrobić tez wersję tradycyjną zwijając naleśniki w rulony.