Wykonanie
27 maja 2013

KROKIETY Z
SEREM I
PIECZARKAMISkładniki:farszkostka
żółtego serapieczarkicebulakucharek,
sól,
pieprzciasto naleśnikowe2
jajkaszklanka
mąki1 szklanka
mlekapanierka2
jajka50 ml
mleka1 łyżka
mąki pszennejponadto
olej (do smażenia)
bułka tartabarszcz czerwony
pietruszka (
natka i korzeń)2
marchewkipół małego
selerakawałek
kapusty włoskiejkawałek
poracebulka opalona nad palnikiem
czosnekdużo
pieprzusól do smaku
buraczki świeże
ocet winny2 litry
wodyCebulkę kroimy w kostkę, a
pieczarki w plasterki. Smażymy je na
oleju. Doprawiamy całość
solą,
pieprzem i Kucharkiem. Gdy farsz przestygnie, mieszamy go razem z
serem startym na grubych oczkach.Smażymy naleśniki.Wszystkie składniki łączymy w garnku. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek. Chochelką nabieramy ciasto i wylewamy je na rozgrzaną patelnię.Przygotowujemy panierkę.
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy
mleko i znów całość mieszamy. Dodajemy
mąkę i delikatnie ją wkręcamy.Zwijamy krokiety (tutaj pokazałam jak: klik). Następnie obtaczamy je w panierce i
bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy
wodą. Dorzucamy
czosnek,
cebulkę,
sól i dużo
pieprzu. Najpierw gotujemy
bulion warzywny. Po godzinie gotowania jarzyn, wyjmujemy je i wrzucamy pokrojone
buraczki. Barszcz gotujemy jeszcze około 40-50 minut. Pod koniec dodajemy
octu winnego/spirytusowego (około 2 łyżek).



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.