ßßß
SKŁADNIKI (na 8 naleśników):1 pęczek natki pietruszki4 duże jajka125 g mąkiszczypta soli300 ml wodyolej do smażeniaNadzienie:1 duża cebula325 g pieczarekolej2 ząbki czosnkusól i pieprzSos:100 g żółtego sera sera (ja użyłam Radamera)25 g masła2 łyżki mąki200 ml mlekaszczypta pieprzu cayenneWYKONANIE:Natkę umyj i drobno posiekaj, tak aby otrzymać jej 3 łyżki. Ubij jajka z niewielką ilością wody, wmieszaj mąkę i szczyptę soli, a potem stopniowo wlej 300 ml wody i wymieszaj całość na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.Przygotuj nadzienie: obierz i drobno posiekaj cebulę. Pokrój w plasterki grzyby. Rozgrzej na patelni olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj rozgnieciony czosnek i pokrojone grzyby. Zwiększ ogień i duś wszystko do momentu, aż sok, który puściły pieczarki, wyparuje. Dopraw wszystko solą i pieprzem, zdejmij z ognia.Przygotuj sos: zetrzyj ser. Roztop w małym rondlu masło i wmieszaj mąkę. Zdejmij z ognia. Stopniowo wlej mleko, energicznie mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek. Następnie doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając, chwilę go pogotuj, aby zgęstniał. Dodaj ser oraz pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści.Rozgrzej nieco oleju na patelni i usmaż cienkie naleśniki. Podgrzej nadzienie i sos. Nałóż farsz na naleśniki i zwiń je według upodobania. Polej sosem i od razu podawaj.
Smacznego!Przepis pochodzi z książki Naleśniki i placki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.