ßßß Cookit - przepis na Morelove ochłodzenie i sezonowa potrawka.

Morelove ochłodzenie i sezonowa potrawka.

nazwa

Wykonanie

Coś dla ochłody?… Najlepsze są LODY !
Chyba przyznacie mi racje, że nie ma smaczniejszych od tych domowych, a tym bardziej ukręconych z bananów ! Proste, szybkie i zdrowe, ale co najważniejsze – przepyszneee! Wraz z bananami zestawiłam dziś morele oraz karmelowy posmak maca, które dodaje nie tylko zdrowia, ale też porządną dawkę energii z rana. Całość obficie polałam słodkim syropem z daktyli, posypałam mieszanką ziaren i dodałam jeszcze jagody goji . Lepszego poranka wyobrazić sobie nie mogę… w końcu to podobno dziś ma być ten najcieplejszy dzień w roku… ufff, na samą myśl się mi gorąco.
morelowe lody bananowe z maca podane z syropem daktylowym, jagodami goji oraz pestkami dyni, słonecznikiem sezamem białym i czarnym
apricot nana icecream with maca served with date syrup, goji berries, pumpkin and sunflower seeds, white and black sesame
Składniki:
2-3 zamrożone (bardzo dojrzałe!) banany
2-3 świeże morele
łyżeczka proszku z korzenia maca (opcjonalnie)
Morele pokroić w kostkę, by ułatwić pracę blendera. Dodać zamrożone kawałki banana i maca. Miksować aż powstanie gęsta, lodowa masa. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Kolejnym przepisem jaki dla Was dzisiaj przygotowałam jest potrawka warzywna, oczywiście z dodatkiem ulubionych pieczonych warzyw – ziemniaka oraz kalafiora . To bardzo sycące danie, a do tego aromatyczne i zdrowe. Można podawać je z kaszą czy ryżem lub zjeść bez zbędnych dodatków. Jeśli kochacie warzywa, tak jak ja, na pewno Wam zasmakuje 😉 … Jest jedno ‚ale’ – zróbcie je jak temperatura będzie bardziej sprzyjać naszym organizmom, bo dziś włączając piekarnik prawdopodobnie możecie się rozpłynąć.
potrawka warzywna z pieczonymi młodymi ziemniakami i kalafiorem
vegetable stew with baked early potatoes and cauliflower
Składniki:
mała cebulka
ząbek czosnku
spora garść świeżego jarmużu
ok. 1/4 dużej cukinii
średni pomidor
3-4 suszone pomidory
garść świeżej pietruszki
2 młode ziemniaki
kilka różyczek kalafiora
olej np. ryżowy/rzepakowy
przyprawy: pieprz, mielona kolendra, kminek, słodka wędzona papryka (dodaje ją niemal wszędzie <3), cząber, szczypta płatków chilli, kurkuma, tymianek (do pieczonych warzyw)
Młode ziemniaki oraz kalafior podzielić/posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z przyprawami – wędzona papryka, tymianek, kminek, kolendra, pieprz oraz łyżeczką oleju. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. – 20-30min.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać posiekane suszone pomidory oraz pokrojoną cukinię. Smażyć chwilę, a po czasie wmieszać podzielony na mniejsze liście jarmuż oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawić przyprawami (oprócz tymianku). Dusić ok. 10-15, do czasu aż upieką się ziemniaki i kalafior. Następnie dodać upieczone warzywa, posiekaną pietruszkę i wymieszać. Przełożyć całość na talerz – podawać bez dodatków lub z ryżem/kaszą. Posypać ziarnami. Smacznego!
Przyjemnego weekendu!
Pamiętajcie, żeby pić duuużo wody… i zjadać tony arbuzów lub lodów bananowych! <3
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/08/morelova-ochoda-i-sezonowa-potrawka.html