Wykonanie
Coś dla ochłody?… Najlepsze są
LODY !Chyba przyznacie mi racje, że nie ma smaczniejszych od tych domowych, a tym bardziej ukręconych z
bananów ! Proste, szybkie i zdrowe, ale co najważniejsze – przepyszneee! Wraz z
bananami zestawiłam dziś
morele oraz karmelowy posmak maca, które dodaje nie tylko zdrowia, ale też porządną dawkę energii z rana. Całość obficie polałam słodkim
syropem z
daktyli, posypałam mieszanką ziaren i dodałam jeszcze
jagody goji . Lepszego poranka wyobrazić sobie nie
mogę… w końcu to podobno dziś ma być ten najcieplejszy dzień w roku… ufff, na samą myśl się mi gorąco.

morelowe lody bananowe z maca podane z
syropem daktylowym,
jagodami goji oraz
pestkami dyni,
słonecznikiem sezamem białym i czarnymapricot nana icecream with maca served with date
syrup, goji berries, pumpkin and sunflower seeds, white and black
sesame
Składniki:2-3 zamrożone (bardzo dojrzałe!)
banany2-3 świeże
morelełyżeczka proszku z korzenia maca (opcjonalnie)
Morele pokroić w kostkę, by ułatwić pracę blendera. Dodać zamrożone kawałki
banana i maca. Miksować aż powstanie gęsta, lodowa masa. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Kolejnym przepisem jaki dla Was dzisiaj przygotowałam jest potrawka warzywna, oczywiście z dodatkiem ulubionych pieczonych warzyw –
ziemniaka oraz
kalafiora . To bardzo sycące danie, a do tego aromatyczne i zdrowe. Można podawać je z
kaszą czy
ryżem lub zjeść bez zbędnych dodatków. Jeśli kochacie warzywa, tak jak ja, na pewno Wam zasmakuje 😉 … Jest jedno ‚ale’ – zróbcie je jak temperatura będzie bardziej sprzyjać naszym organizmom, bo dziś włączając piekarnik prawdopodobnie możecie się rozpłynąć.


potrawka warzywna z pieczonymi młodymi
ziemniakami i
kalafioremvegetable stew with baked early potatoes and cauliflowerSkładniki:mała
cebulka
ząbek
czosnkuspora garść świeżego
jarmużuok. 1/4 dużej
cukiniiśredni
pomidor3-4
suszone pomidorygarść świeżej
pietruszki2
młode ziemniakikilka różyczek
kalafioraolej np. ryżowy/rzepakowy
przyprawy:
pieprz, mielona
kolendra,
kminek, słodka wędzona
papryka (dodaje ją niemal wszędzie <3), cząber, szczypta
płatków chilli,
kurkuma,
tymianek (do pieczonych warzyw)
Młode ziemniaki oraz
kalafior podzielić/posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z
przyprawami – wędzona
papryka,
tymianek,
kminek,
kolendra,
pieprz oraz łyżeczką
oleju. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. – 20-30min.
Cebulę i
czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce
oleju. Dodać posiekane
suszone pomidory oraz pokrojoną
cukinię. Smażyć chwilę, a po czasie wmieszać podzielony na mniejsze liście
jarmuż oraz pokrojonego w kostkę
pomidora. Doprawić
przyprawami (oprócz
tymianku). Dusić ok. 10-15, do czasu aż upieką się
ziemniaki i
kalafior. Następnie dodać upieczone warzywa, posiekaną
pietruszkę i wymieszać. Przełożyć całość na talerz – podawać bez dodatków lub z ryżem/kaszą. Posypać ziarnami. Smacznego!Przyjemnego weekendu!Pamiętajcie, żeby pić duuużo
wody… i zjadać tony
arbuzów lub
lodów bananowych! <3
