ßßß
Składniki na duży garnek dla ok.6 osób :kiszona kapusta z marchewką lub bez – 300 grammarchewka – 2 sztukipietruszka – 1 sztukamały kawałek seleraziemniaki średnie 4-5 sztuk1 duża cebula1 mały koncentrat pomidorowy/przecierlub: 1 puszka pomidorów krojonychpierś kurczaka -2 sztuki średnieprzyprawy: ziele angielski 4 szt, listek laurowy-2 sztuki,kminek (obowiązkowy)-1,5 łyżeczki,pieprz czarny lub ziołowy-1 łyżeczka,majeranek lub lubczyk – 1 łyżeczka, papryka słodka – 1 łyżeczka,sól- 1 łyżeczka
Wykonanie:1. Kapusta jeśli jest mocno kwaśna płuczemy oraz szatkujemy na mniejsze kawałkiJa lubię kiedy kapuśniak jest kwaśny więc nie płuczę nigdy kapusty a sok z kapusty też dodaję do zupy( zróbcie tak jak lubicie najbardziej) Gotujcie w dużym garnku ok 5 l.2. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.3. Do garnka wlewamy 3 l wody, dodajemy pokrojone mięso, obraną marchewkę, pietruszkę,seler- pokrojone w kostkę.4. Dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.5. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok.20 min6. Gdy pojawi się tzw”szumowina” czyli piana na wierzchu- zgarniamy ją łyżką i wyrzucamy.7. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.8. W tym samym czasie ja zawsze wrzucam też kapustę i kminek chociaż niektórzy wrzucają kapustę wcześniej od ziemniaków a ziemniaki na sam koniec.9. Na patelni podsmażamy na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę, na złoty kolor. Dodajemy do zupy.10. Dodajemy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów11. Zupę gotujemy już na małym ogniu, pod przykryciem około 45 min. W sumie całą zupę gotujemy nieco ponad 1 godzinę w zależności od miękkości kapusty.12. Doprawiamy przyprawami.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Warzywa do obiadu – fasolka, brokuła,pieczarkiChristiania – Kopenhaga >