Pyszna dus zona fasola molowa, w sam raz na syt y jarski obiad. Pomysł znalazł am na Smakerze . Przepis podaję z moimi zm ianami.Składniki:1 kg białej fasoli " duży jaś"2 duże cebule1 puszka pomidorów bez skórki2 duże marchewki1 pietruszka1 selerprzyprawa do dań z fasolikminekziele angielskieliść laurowysłodka i ostra papryka do smakuewentualnie kostka rosołowa2 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Fasolę moczymy całą noc, gotujemy na półmiękko w t e j samej wodzie, w której się moczyła i dolewamy w międzyczasie wody, by się nie spaliła.2. Wszystkie obrane warzywa kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na olej u w rondlu, następnie dodajem y pozostałe warzywa i dolewamy trochę wody, chwilkę gotujemy.3. Do warzyw dodajemy fasolkę razem z wodą, w której się gotowała. Do dajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości. Na około 20 minut przez wyłączeniem p otrawy dodajemy puszkę pomidorów wraz z zalewą. Całość dusimy, doprawiamy ewentualnie do smaku.Wodę możemy uzupełni ać w miarę potrzeb.4. Gotową fasolę podajemy z pieczywem.Smacznego!!!