ßßß Cookit - przepis na Kociewska zupa "uśpiónka"

Kociewska zupa "uśpiónka"

nazwa

Wykonanie

Bardzo pożywna, bogata w składniki zupa to doskonały
posiłek na zimowe dni.
Uśpiónka to w kociewskiej
gwarze, kołysanka. Być może
nazwa zupy wzięła się stąd,
iż po spożyciu talerza gorącej
dobroci robi się rozkosznie,
błogo i przyjemnie.
Potrawa jest wybitnie smaczna.
Gotowana na mięsie wołowym
pięknie pachnie i od progu
kusi domowników.
W oryginalnym przepisie jest
jeszcze wędzona kiełbasa i boczek, ale nie dodałam tych produktów.
Potrzebne składniki: 40-50 dag dobrego, wołowego mięsa, 2 marchewki,
jedna pietruszka, kawałek selera, 3-4 ziemniaki, 4 kapelusze pieczarek,
pół puszki groszku konserwowego, pół puszki konserwowej fasoli zielonej,
2 ząbki czosnku, cebula oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe,
pieprz ziarnisty, 2-3 goździki, sól morska.
Mięso pokroiłam w dużą kostkę, zalałam zimną wodą, zagotowałam.
Po 30 minutach gotowania dodałam marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i przyprawy oprócz soli. Gotowałam na maleńkim ogniu do miękkości mięsa.
Pieczarkowe kapelusze pokroiłam w cząstki i zasmażyłam na niewielkiej
ilości oleju. Fasolę i groszek opłukałam wodą, czosnek roztarłam z solą.
Miękkie mięso i jarzyny wyjęłam z wywaru, płyn przecedziłam.
Dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zmiękły włożyłam
pieczarki, fasolę i groszek oraz czosnek z solą. Jarzyny z wywaru pokroiłam
(z części marchewek wykroiłam gwiazdki do dekoracji), połączyłam z zupą.
Niektórzy zagęszczają potrawę zasmażką, ale nie jest to konieczne.
Sama w sobie jest treściwa i wystarczająco gęsta.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/01/kociewska-zupa-uspionka.html