Wykonanie

Sos słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami
mięsnymi i
rybnymi. Podajemy go głównie z
ryżem,
makaronem chińskim lub tradycyjnym
makaronem.
Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:
pomidory z puszkiduża
cebulapołowa
papryki(używam konserwowej)150 g
kukurydzy z puszki

100 g krojonych
ananasów z puszki2 małe
marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g
marchewki typu "baby")połowa dużego
jabłka2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
musztardy sarepskiejok z połowy
cytrynysłodka paprykaodrobina
ostrej papryki1,5 łyżki
cukruok. 4 łyżki
syropu spod ananasówłyżeczka
octu ryżowego (opcjonalnie)
pieprzodrobina
soli
Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę.
Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę zeszklić, wsypać
czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić
paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z
pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać
marchew,
ananasy, starte
jabłko,
sok z cytryny,
cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać
musztardę,
ocet,
syrop z
ananasów, pół łyżeczki
słodkiej papryki, odrobinę
papryki ostrej oraz szczyptę
soli i
pieprzu.


