ßßß Cookit - przepis na Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

nazwa

Wykonanie

Sos słodko-kwaśny
Opublikowano 11 października 2012, autor: M.
Niesamowicie smaczny sos, najlepszy do dań na bazie ryżu. W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy, choć przepis leżał nieprzetestowany przez kilka lat w szufladzie (żałuję!
) Zebrał same pozytywne reakcje, kilka osób nawet wzięło przepis z zapewnieniem, że zrobią jeszcze w tym sezonie.
Przepis można zmodyfikować w zależności od preferencji smakowych na ostrzejszy, lub łagodniejszy. Nie polecam jednak zwiększania ilości octu, bo zbyt mocno przytłumi smak innych dodatków
Czas przygotowania: ok. 4 h
Składniki:
3 kg pomidorów (pokrojonych na części)
1 kg cebuli (posiekanej w kostkę)
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 papryki (najlepiej czerwona i zielona, pokrojone w dość cienkie paski)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa + 0,5 szkl. syropu z puszki
1 szkl. octu
2,5 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przyprawy:
0,5 łyżeczki curry
2,5 łyżki soli
0,5 łyżeczki chilli
szczypta czarnego pieprzu
2 łyżki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Obrane ze skórki i pokrojone pomidory, cebulę i paprykę zagotować. Dodać sól i gotować dalej na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, często mieszając.
Następnie dodać kukurydzę, pokrojonego w dość grubą kostkę ananasa wraz z połową szklanki syropu, cukier, przyprawy, zmiażdżony czosnek, musztardę i szklankę octu. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Na koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szkl. wody. Chwilę pogotować.
Gorącym, gotowym sosem napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić. Nie ma konieczności pasteryzowania. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/10/11/sos-slodko-kwasny