Wykonanie

ok. 2
piersi z kurczakaok. 400 g
makaronuczosnek w proszku,
papryka słodka,
przyprawa do kurczakapieprzpomidory z puszkiduża
cebulapołowa
papryki(używam konserwowej)

150 g
kukurydzy z puszki100 g krojonych
ananasów z puszki2 małe
marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g
marchewki typu "baby")połowa dużego
jabłka
2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
musztardy sarepskiejsok z połowy
cytrynysłodka paprykaodrobina
ostrej papryki1,5 łyżki
cukruok. 4 łyżki
syropu spod ananasówłyżeczka
octu ryżowego (opcjonalnie)
pieprzodrobina
soliMakaron z
Sosem Słodko-Kwaśnym - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę.
Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę zeszklić, wsypać
czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić
paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z
pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać
marchew,
ananasy, starte
jabłko,
sok z cytryny,
cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać
musztardę,
ocet,
syrop z
ananasów, pół łyżeczki
słodkiej papryki, odrobinę
papryki ostrej oraz szczyptę
soli i
pieprzu.
Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy i smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu, przez ok. 4-5 minut. Przekładamy do przygotowanego sosu i wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Wykładamy na ugotowany al dente
makaron.


