ßßß
Ciasto (biszkopto-beza z bakaliami):8 białek20 dag cukru (około 10 dużych łyżek)3 żółtka20 dag zmielonych orzechów włoskich, ewentualnie laskowych (polecam je wcześniej podprażyć)10 dag wiórków kokosowych10 dag rodzynków (odradzam duże sułtanki, mają to być drobne rodzynki)3 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia

Orzechy włoskie prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 - 15 minut. Pozwoli nam to wydobyć z nich cały aromat, jeżeli mamy ochotę podprażyć możemy również wiórki kokosowe. Orzechy mielimy, część możemy posiekać, wtedy będziemy wyraźniej czuć kawałeczki w cieście. Jeżeli nie mamy maszynki czy młynka możemy skorzystać z mojej metody: woreczek do mrożenia lub torbę w której sprzedawane jest pieczywo w supermarketach napełniamy garścią orzechów (nie może być ich zbyt wiele) i wałkujemy ją wałkiem do ciasta uważając aby w środku nie było bąbli powietrza. Orzechy przygotowane w ten sposób może nie są idealne rozdrobnione, ale wystarczająco, aby użyć ich w tym przepisie. Zmielone orzechy mieszamy w misce z kokosem, rodzynkami i mąką przesianą z proszkiem. W drugiej misce ubijamy białka na pianę, cukier dodajemy stopniowo - po łyżce. Na końcu dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze parę minut. Do ubitych jaj dodajemy suche składniki cały czas mieszając ciasto łyżką. Masę dzielimy na dwie porcje (ważne - obie muszą zostać upieczone jednocześnie, zaraz po wymieszaniu!). Dwie blaszki o tych samych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim ciasto. Ja wymiary oceniałam na oko, w przepisach często przewija się wymiar blaszki 28x38 cm. Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Nie radzę piec jednego biszkoptu i przecinać go na pół - w środku są bakalie, poza tym ma on strukturę zbyt podobną do bezy - będzie to trudne.
Brzoskwinie w syropie:50 dag brzoskwiń (waga po obraniu ze skórki i wyjęciu pestek)3 - 4 łyżki cukru1 1/2 - 2 szklanki wody1 łyżka soku z cytryny
Czekając na upieczenie się ciasta przygotowujemy syrop. Brzoskwinie obieramy i nacinamy tak aby wyjąć pestkę (kroimy w połówki lub ćwiartki). Cukier zalewamy wodą i dodajemy soku z cytryny. Całość gotujemy aż do wrzenia, wkładamy do syropu obrane brzoskwinie i gotujemy w ten sposób na niewielkim ogniu przez mniej więcej 10 minut. Brzoskwinie możemy również zastąpić nektarynkami.Krem brzoskwiniowy:syrop z przygotowanych wcześniej brzoskwiń5 łyżek cukru1 - 1 1/2 szklanki wody2 opakowania budyniu śmietankowego5 żółtek1 łyżka mąki pszennej30 dag masła (półtorej standardowej kostki, nie należy zastępować margaryną)+ 2 opakowania delicji pomarańczowych (sprawdzą się też brzoskwiniowe czy morelowe - takie też widziałam w sklepach)Brzoskwinie odcedzamy z syropu. Masło wyjmujemy z lodówki a w jego miejsce wkładamy owoce. Dokładnie sprawdzamy ile syropu uzyskaliśmy (część wody z pewnością odparowała w czasie gotowania) i dolewamy do niego tyle wody, aby łącznie uzyskać 700 ml płynu. Żółtka z cukrem ubijamy na kogel mogel, w międzyczasie syrop doprowadzamy do wrzenia. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę i budynie, powoli wlewamy gorący syrop brzoskwiniowy. Masę zagotowujemy cały czas mieszając (lubi się przypalać), w tym czasie piana powinna opaść i powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Studzimy go, najlepiej całą noc.
Rano miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy przez kilka minut aż zrobi się jaśniejsze i się napowietrzy. Budyń również miksujemy, dodajemy go do masła nie przerywając ubijania.
Blaty ciasta w razie potrzeby przycinamy tak aby były tej samej wielkości. Na jeden z nich wykładamy krem (połowę mniej więcej), następnie układamy delicje biszkoptem o góry. Mi zabrakło pomarańczowych, dołożyłam dwie sztuki wiśniowych, bo akurat takie miałam w domu. Delicje nasączamy (przepis poniżej). Ciastka smarujemy kremem (3-4 łyżki kremu zostawiamy) i układamy na nim drugi placek ciasta. Placek nasączamy pozostałym ponczem i smarujemy resztką kremu.Poncz:1/2 szklanki mocnej kawy (jeżeli bardzo nie lubimy kawy, zamieniamy na herbatę, w wersji dla dzieci można użyć inki)1/3 szklanki wódki ( w wersji dla dzieci zwiększamy ilość inki, można też użyć likieru kawowego-dla dorosłych)
Kawę przygotowujemy z 2 - 3 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub robimy espresso. Studzimy, a następnie łączymy z alkoholem. Łyżeczką aplikujemy niewielki porcje na biszkopty. Pozostały poncz spokojnie możemy wykorzystać do nasączenia drugiego placka bakaliowego.brzoskwinie z syropu2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (można ewentualnie zastąpić pomarańczową) + czubata łyżeczka żelatyny3 szklanki gorącej wody (750 ml)
Brzoskwinie kroimy w dowolny sposób - w kosteczkę lub w plasterki. Układamy na wierzchu ciasta. Do galaretki latem najlepiej dodać odrobinę żelatyny - nie bezie zbyt przesłodzona za to będzie stabilna w te gorące dni. Zalewamy całość gorąca wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, a lekko gęstniejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta pokryty brzoskwiniami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Obserwuj tablicę Ciasta i desery z Galaretką należącą do użytkownika Anna.Obserwuj tablicę Kokos należącą do użytkownika Anna.Obserwuj tablicę Boże Narodzenie od kuchni należącą do użytkownika Anna.