Wykonanie
            Ciasto znane jest mi od kilku lat. Często do niego wracam, bo jest bardzo smaczne, nie za słodkie. 
Bakaliowe placki w połączeniu z kremem budyniowo- 
brzoskwiniowym i zatopione w nim delicje nasączone 
kawą ze 
spirytusem tworzą bardzo wykwintną kompozycję 
smakową. W minione Święta Bożego Narodzenia królowało na naszym 
stole. Pozostały tylko zdjęcia ;).Przepis na ten rarytas generalnie znany jest. Można spotkać go na kulinarnych stronach internetowych, bądź w wielu publikacjach. Ja robię wg. przepisu zamieszczonego w książce "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Nieznacznie zmodyfikowałam.

Składniki placków 
bakaliowych (na formę o wym. 28x40cm):8 
białek200g 
cukru3 
żółtka200g 
orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)100g 
wiórków kokosowych100g 
rodzynek3 łyżki 
mąki pszennej1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaSkładniki krem u budyniowo-
brzoskwiniowego :sok z 1 puszki 
brzoskwiń1½ - 2 kostki 
masła (300 - 400g)5 łyżek 
cukru2 budynie 
śmietankowe bez 
cukru ( 2x40g)1 łyżka 
mąki pszennej1½ szklanki 
wody5 
żółtekponadto :2 paczki 
ciastek delicja o smaku 
pomarańczowym (24 szt.)¼ szklanki mocnego naparu 
kawy naturalnej¼ szklanki 
spirytusuosączone 
brzoskwinie (1 puszka)2 
galaretki brzoskwinioweWykonanie placków 
bakaliowych :
Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z 
wody. 
Orzechy mielimy. 
Mąkę mieszamy z 
proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone 
orzechy, 
wiórki kokosowe i 
rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. 
Białka ubijamy, dodajemy porcjami 
cukier, 
żółtka i suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.Wykonanie kremu budyniowo-
brzoskwiniowego :
Sok z brzoskwiń zagotowujemy z 
cukrem i ¾ szklanki 
wody. Budynie mieszamy z 
mąką pszenną i rozpuszczamy w ¾ szklanki 
wody, dodajemy 
żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania (do utraty surowizny), po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. 
Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony 
budyń ( najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepły , ale na tyle przestudzony, aby nie rozpuszczał 
masła).Wykonanie ciasta :Na placek 
bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (
czekoladą do dołu) nasączone 
kawą ze 
spirytusem, lekko wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na 
ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki 
brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej 
galaretką (rozpuszczamy 2 
galaretki w 3 szklankach 
wody). Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień i gdy osiągnie temp. pokojową.

