Wykonanie
Hmm, więc tak. Przedstawiłam Wam dotychczas kilkanaście ciast, spośród których były już moje dwa ulubione:
cappuccino i 3 bit . A teraz
pora na moje trzecie ulubione ciasto - korę
orzechową. Moja mama robi ją właściwie w każde Święta, dlatego kojarzy mi się z bardzo odświętnym wypiekiem. Przepis mam od mamy.

Składniki:Ciasto:8
białek3
żółtka100g wiórków koksowych100g
włoskich orzechów mielonych100g
włoskich orzechów siekanych100g
rodzynek150g
cukru (niepełna szklanka)1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:2 budynie
śmietankowesok z brzoskwiń +
woda (płynu ogólnie powinno być 2 szklanki)5
żółtek3 łyżki
cukru z łyżeczka
mąki pszennej1 kostka
margarynymlekoDodatkowo:1 puszka
brzoskwiń2
galaretki brzoskwiniowe,
morelowe lub
pomarańczowe1 duża paczka delicji (lub 2 tradycyjne)Sposób przygotowania:1. Robimy ciasto: ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli, dodajemy po jednym
żółtku, następnie
cukier, mieszamy dokładnie i wsypujemy
orzechy,
rodzynki,
kokos,
mąkę i
proszek do pieczenia i mieszamy. Wykładamy do blaszki i pieczemy "do suchego patyczka".2. Przygotowujemy krem: do
soku z brzoskwiń (z puszki) dolewamy tyle
wody aby było 2 szklanki płynu. Gotujemy. W międzyczasie ucieramy
żółtka z
cukrem, dodajemy budynie,
mąkę i odrobinę
mleka i wszystko starannie mieszamy. Wlewamy mieszankę na gotujący się sok. Powstanie nam
budyń do przyrządzenia kremu. Odstawiamy do wystudzenia.3.
Margarynę ucieramy i dodajemy po 1 łyżce budyniu. Jeśli krem wyszedł nam za rzadki nie ma co się martwić - wystarczy go wstawić do lodówki i pięknie stężeje.4.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.5. Przekładamy ciasto (od dołu):ciastopołowa kremudelicje (układamy je
galaretkami do dołu, a wierzch nasączamy zimną
kawą i
spirytusem)reszta kremu
brzoskwinie z puszki pokrojone w plastrytężąca
galaretka
Smacznego :)