ßßß
Składniki:Ciasto:8 białek3 żółtka100g wiórków koksowych100g włoskich orzechów mielonych100g włoskich orzechów siekanych100g rodzynek150g cukru (niepełna szklanka)1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:2 budynie śmietankowesok z brzoskwiń + woda (płynu ogólnie powinno być 2 szklanki)5 żółtek3 łyżki cukru z łyżeczka mąki pszennej1 kostka margarynymlekoDodatkowo:1 puszka brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowe, morelowe lub pomarańczowe1 duża paczka delicji (lub 2 tradycyjne)Sposób przygotowania:1. Robimy ciasto: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy po jednym żółtku, następnie cukier, mieszamy dokładnie i wsypujemy orzechy, rodzynki, kokos, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy. Wykładamy do blaszki i pieczemy "do suchego patyczka".2. Przygotowujemy krem: do soku z brzoskwiń (z puszki) dolewamy tyle wody aby było 2 szklanki płynu. Gotujemy. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy budynie, mąkę i odrobinę mleka i wszystko starannie mieszamy. Wlewamy mieszankę na gotujący się sok. Powstanie nam budyń do przyrządzenia kremu. Odstawiamy do wystudzenia.3. Margarynę ucieramy i dodajemy po 1 łyżce budyniu. Jeśli krem wyszedł nam za rzadki nie ma co się martwić - wystarczy go wstawić do lodówki i pięknie stężeje.4. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.5. Przekładamy ciasto (od dołu):ciastopołowa kremudelicje (układamy je galaretkami do dołu, a wierzch nasączamy zimną kawą i spirytusem)reszta kremubrzoskwinie z puszki pokrojone w plastrytężąca galaretka
Smacznego :)