Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 10
białek- 4
żółtka- 4 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szklanka
cukru- szczypta
soli- 200g
rodzynek- 200 g posiekanych
orzechów włoskich*na krem- 5
żółtek- 1 łyżka
mąki pszennej-
syrop z 2 puszek
brzoskwiń- 2 budynie
śmietankowe z
cukrem- 400g
masła- 1 op.
cukru waniliowego*dodatkowo- 2-3 paczki delicji
pomarańczowych- 2
galaretki brzoskwiniowe- 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej-
brzoskwinie z 2 puszekSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto dzielimy na dwie części, ponieważ należy upiec dwa osobne blaty.
Białka ubijamy z
cukrem i szczyptą
soli, dodajemy stopniowo
żółtka oraz
bakalie wymieszane z dwiema łyżkami
mąki i jedną łyżeczką proszku. Wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 min. (aż się zezłoci). Tak samo postępujemy z drugim blatem.2. W 3/4 szklanki
wody rozpuszczamy budynie, następnie dokładnie mieszamy z
żółtkami i łyżką
mąki.
Brzoskwinie odsączamy i pozostawiamy do dekoracji, a sok zagotowujemy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy budynie i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta, jednolita masa, studzimy.
Masło ucieramy z
cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy wystudzony
budyń, ucieramy do momentu uzyskania jednolitego kremu.3.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak tylko 3 szklanek
wody, studzimy.4. Jedną część ciasta pozostawiamy na blaszce (pamiętać o wyciągnięciu papieru), odrobinę nasączamy
kawą rozpuszczoną w 1/2 szklance
wody, wykładamy 3/4 kremu i układamy delicje. Wierzch przykrywamy drugim, również nasączonym blatem ciasta, lekko dociskamy, smarujemy pozostałym kremem, układamy pokrojone w plastry
brzoskwinie i polewamy tężejącą
galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.Inspiracja: rozowapatera