ßßß


Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli6 żółtek250g masła¾ szklanki cukru2 łyżki cukru waniliowegoSkładniki na masę piankową:10 dag śmietany 18%6 białek1 szklanka cukru2 budynie śmietankoweszczypta soli40dkg truskawekPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki. Ciasto nakłuwamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie i wszystko miksujemy. Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone w wzdłuż truskawki. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 min.Sklep internetowy DIOLUT z sprzętem lutowniczym, oraz całą gamą produktów do serwisów elektronicznych. Firma gwarantuje szybką oraz profesjonalną obsługę jak i pomoc przy wyborze towaru.