Wykonanie
            Już jakiś czas temu pierwszy raz 
jadłam to ciasto i choć bardzo mi posmakowało to długo zwlekałam z jego zrobieniem ponieważ wydawał mi się bardzo czasochłonny. Trzeba troszeczkę poświęcić czasu (choć wcale nie tak wiele), ale na prawdę warto. Ciacho jest bardzo efektowne, nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i święta. Jest przepyszny. Chyba mój numer jeden wśród ciast przekładanych. Przepis dostałam od mojej cioci, ale sporo zaczerpnęłam z bloga Arabeska Waniliowa.

SKŁADNIKI:*ciasto:6 
białka2 
żółtka1/2 szklanki 
cukru100 g 
orzechów włoskich80 g 
rodzynek75 g wiórków1 łyżka 
mąki1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaWYKONANIE:
Orzechy drobno posiekać. (Ja 
orzechy, 
rodzynki i 
wiórki kokosowe razem zmieliłam w blenderze.)
Bakalie wymieszać z 
mąką i 
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić, pod koniec ubijania dodać 
cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać przemieszane 
żółtka i 
bakalie do ubitej piany i wszystko delikatnie wymieszać (łyżką! nie mikserem!). Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć równo na 2 jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 min. z termoobiegiem w temp. 160 stopni C.Ja nie miałam dwóch jednakowych blaszek, więc ciasto robiłam 2 x podzieliłam składniki na 2 części i piekłam packi osobno w temp. 170 stopni C przez 25 min. Surowe ciasto nie może długo czekać ponieważ piana opadnie i nie będzie puszyste.Placki po upieczeniu nieznacznie się mogą kruszyć więc z blaszek wyciągamy delikatnie.*krem:1 puszka 
brzoskwińmleko* (ilość niżej)4 
żółtka (pozostałe z ciasta)2 budynie 
śmietankowe lub 
waniliowe z 
cukrem1 łyżka 
mąki pszennejok. 350 g 
margaryny ( u mnie pół na pół z 
masłem) w temp. pokojowej!WYKONANIE:
Brzoskwinie z puszki wyciągnąć na sitko i odstawić.Do 
soku z brzoskwiń dodać tyle 
mleka*, żeby było razem 2 szklanki i zagotować.
Żółtka, budynie i 
mąkę wymieszać w 3/4 szklanki 
mleka. Wlać do gotującego się soku z 
mlekiem. Mieszając ugotować "
budyń". Ostudzić do temp. pokojowej. Nie może być zimny!Miękkie 
masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać 
budyń nie przerywając ucierania.*dodatkowook pół szklanki gorącej 
wody2 łyżeczki 
kawy rozpuszczalnej2 łyżki 
alkoholu ( u mnie 
likier kawowy)Wszystko wymieszać w miseczce.2 paczki Delicji o smaku 
brzoskwiniowym2 
galaretki brzoskwinioweGalaretki rozpuścić w niecałych 3 szklankach wrzątku o odstawić w zimne miejsce.Ułożenie ciasta w blaszce:1 placek + 1/3 kremu + Delicje ułożone 
biszkoptem do góry, wcześniej maczane w mieszance z 
kawą + 1/2 pozostałego kremu + 2 placek + pozostały krem + pokrojone w plasterki + tężejąca 
galaretka brzoskwiniową.



Trzeba uważać żeby 
galaretka nie spłynęła na dno blaszki. ( Ja dodatkowo 
między blaszkę a papier do pieczenia z 
ciastem powkładałam kawałki kartoników. Dzięki temu 
galaretka ładnie całkiem zastygła na miejscu).
