Wykonanie
            Pyszne ciasto z 
bakaliami, zwane kora orzechowa. Przepis znany, jednak ja troszkę go uprościłam, zamiast dwóch 
biszkoptów upiekłam jeden który przekroiłam. Natomiast delicje zastąpiłam 
biszkoptami. Ciasto jest przełożone kremem 
brzoskwiniowym, kawowymi 
biszkoptami i polane 
galaretką. Bardzo efektowne, idealne na przyjęcia i święta. Polecam.

SKŁADNIKI NA 
BISZKOPT : na blaszkę 30/258 
białek200 g 
cukru3 
żółtka200 g 
orzechów ( pokrojonych lub zmielonych)100 g 
rodzynek3 łyżki 
mąki pszennej1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaRodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, 
orzechy mielimy lub kroimy. 
Mąkę mieszamy z 
proszkiem do pieczenia, 
orzechami wiórkami i odcedzonymi 
rodzynkami.
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając wsypujemy 
cukier i wlewamy 
żółtka. Po chwili wsypujemy 
mąkę z 
bakaliami, delikatnie mieszamy i wylewamy masę na wyłożoną papierem blaszkę. 
Biszkopt pieczemy w temperaturze 160-170 *C, przez około 35 minut.Po lekki przestudzeniu ciasto należy przekroić bardzo 
ostrym nożem, wzdłuż na dwie połówki.KREM BUDYNIOWY :sok z jednej dużej puszki 
brzoskwiń1 kostka 
margaryny5 łyżek 
cukru2 budynie 
waniliowe bez 
cukru1 łyżka 
mąki1 i 1/2 szklanki 
wody2 
cukry waniliowe5 
żółtekSok z brzoskwiń zagotowujemy z 
cukrem i 1/2 szklanki 
wody. Budynie mieszamy z 
mąką, 1 szklanką 
wody i 
żółtkami. Masę wlewamy na gorący sok i ciągle mieszając gotujemy 
budyń.Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.Mikserem ucieramy 
margarynę z 
cukrami waniliowymi, dalej ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż cały, połączy się z 
margaryną. W razie konieczności masę dosładzamy.DODATKOWO:1 paczka okrągłych 
biszkoptów1 filiżanka słodkiej 
kawy3 łyżki orzechówkiodsączone 
brzoskwinie2 
galaretki brzoskwinioweOstudzoną 
kawę mieszamy z orzechówką.PRZYGOTOWANIE:Placek 
bakaliowy przekładamy do formy, smarujemy częścią masy, na to układamy namoczone w 
kawie biszkopty, rozsmarowujemy masę, przykrywamy drugim 
ciastem bakaliowym i rozkładamy resztę masy, ładnie ją wyrównując.
Brzoskwinie kroimy na kawałki, układamy na wierzchu ciasta i odkładamy całość do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy, studzimy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto wylewamy partiami, lekko zastygniętą 
galaretkę, ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień, kiedy po pokrojeniu osiągnie temperaturę pokojową.Smacznego.UWAGI: 
Biszkopt polecam nasączyć delikatnie 
herbatką, będzie mniej suchy. Natomiast 
ciastka, 
biszkopty można zamienić na delicje, tak jak w przepisie oryginalnym.







