Wykonanie
Podobno przepis na to pyszne ciasto pochodzi od Siostry Anastazji, chociaż chyba trudno dociec, kto był tak na prawdę pierwszym autorem przepisu. Ja znalazłam przepis na blogu Ewy- Z
cukrem pudrem, po czym porównałam go z przepisami krążącymi w
sieci i po małych modyfikacjach upiekłam (po raz pierwszy). Ciasto jest pyszne.
Orzechowe blaty (niedokładnie widoczne na zdjęciach, gdyż ciasto kroiłam "na świeżo", kilka godzin po zrobieniu), przełożone kremem budyniowym z delikatnym
brzoskwiniowym posmakiem +
owoce zalane
galaretką tworzą bardzo smaczną całość. Niewielką trudność sprawiły mi jedynie delicje, które przy krojeniu trochę wysuwają się z ciasta. Następnym razem chyba je pominę, bo wiem, że nie wpłynie to na smak tej pysznej kory orzechowej :))

Ciasto: (u mnie blacha 35cmx20cm, jeśli chcemy grubsze blaty i więcej kremu użyjmy mniejszej blachy)6 biał ek3
żółtka3/4 szklanki
cukru200 g
orzechów włoskich lub laskowych (ja użyłam posiekanych, ale najlepiej gdyby były zmielone)100 g
rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta)100 g
wiórków kokosowych2 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem budyniowo-
brzoskwiniowy:
syrop z puszki
brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml)ok 500ml
wody (płynu ma być w
sumie 700ml)6 łyżek
cukru2 opakowania budyniu
śmietankowego (bez
cukru na 500 ml
mleka)5
żółtek1 łyżka
mąki pszennej250 g
miękkiej margaryny "
Kasia"Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki o pojemności 820g15szt. delicji
pomarańczowych lub
morelowych2
galaretki brzoskwiniowedo nasączenia : 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną
czystej wódki lub
likier kawowyWykonanie ciasta:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy
żółtka. Ucieramy mikserem dodając
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą d o naszej masy wrzucamy
bakalie. Mieszamy całość łyżką. Formę z wysokimi bokami wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez 30 minut,
potem wyjmujemy na blat i chłodzimy. Schłodzone przecinamy na 2 części.Wykonanie kremu:Do garnuszka przelać
syrop z
brzoskwiń, i uzupełnić
wodą do 550ml, dodać
cukier. Zagotować. W osobnej miseczce zmiksować połączyć 150 ml
wody, budynie
śmietankowe (proszek),
żółtka i
mąkę. Mieszankę wlać na wrzący
syrop brzoskwiniowy i ugotować
budyń.
Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą lub pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mikserem utrzeć
masło do puszystości. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas ucierając do powstania gładkiej masy.Przełożenie ciasta:Masę budyniową dzielimy na 3 części. Układamy: 1 blat ciasta
orzechowego, na to rozsmarowujemy pierwszą część kremu, na kremie układamy delicje (każdą delicje moczymy kilka sekund w przygotowanym wcześniej ponczu)
czekoladą do dołu, lekko wciskając w ciasto. Na delicje wykładamy drugą część kremu i przykrywamy drugim plackiem. Następnie wykładamy trzecią część kremu, pokrojone w plasterki
brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylewamy tężejącą
galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w połowie przewidzianej na opakowaniu gorącej
wody.

Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Najlepsze jest na następny dzień albo nawet za 2 dni.

