Wykonanie

Ciasto popularne i dość znane, bardzo lubiane! Przyznam, że piekłam je po raz pierwszy (generalnie nie przepadam za pieczeniem ciast wielowarstwowych - w przeszłości zdarzało mi się zapomnieć o jednej z warstw ;-). Nie bardzo wiedziałam jakiego smaku się spodziewać: mamy tutaj bardzo wiele różnych połączeń -
orzechy,
kawa,
rodzynki, wiórki,
brzoskwinie,
czekolada... ale po skosztowaniu pierwszego kawałka pomyślałam 'Hej, ja to ciasto już gdzieś
jadłam :-)'. Ciasto jest dość popularne w Polsce na uroczystości weselne lub komunijne - może stąd znałam już jego smak? Jest naprawdę bardzo smaczne; wilgotne, nie za słodkie, nawet można powiedzieć, że lekko orzeźwiające. Cała blacha znika nie wiadomo w jakich okolicznościach ;-).Przed przystąpieniem do wykonania ciasta bardzo proszę przeczytać przepis od początku do końca.Składniki na ciasto:8
białek200 g drobnego
cukru do wypieków3
żółtka200 g zmielonych
orzechów laskowych lub włoskich100 g
wiórków kokosowych100 g
rodzynków3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielone
orzechy, wiórki,
rodzynki, przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia - wymieszać, odłożyć.W misie miksera ubić
białka, na sztywno. Łyżka po łyżce, powoli, dodawać
cukier, nie zaprzestając ubijania (kolejną łyżkę
cukru dodajemy po ropuszczeniu się poprzednio dodanej łyżki). Powinna powstać gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać
żółtka i ubić (nie zmieniając końcówki miksera). Wsypać odłożone wcześniej suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.2 formy o wymiarach 28 x 38 cm (lub trochę mniejszą) z wysokimi bokami wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek, wyrównać.*Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do otrzymania sztywnych, chrupiących blatów. Jeden z blatów pozostawić w formie.Krem
brzoskwiniowy:
syrop z 1 dużej puszki
brzoskwiń (puszka o łącznej
masie 820 g)**5 łyżek
cukru300 ml
wody2 opakowania budyniu
śmietankowego (bez
cukru, opakowanie standardowe na 500 ml
mleka)5
żółtek1 łyżka
mąki pszennej300 g
masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do garnuszka przelać 400 ml
syropu z
brzoskwiń, 150 ml
wody i
cukier. Zagotować.W osobnej miseczce zmiksować blenderem kolejne 150 ml
wody, budynie
śmietankowe (proszek),
żółtka i
mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący
syrop brzoskwiniowy i ugotować
budyń.
Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać budyniu) i odstawić do całkowitego wystudzenia.W misie miksera utrzeć
masło, przez kilkanaście minut, do puszystości. Dodawać
budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy.Ponadto:1/3 szklanki
likieru kawowego lub
wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej
kawy, wystudzonej2 opakowania delicji o smaku
pomarańczowym2
galaretki o smaku
brzoskwniowymbrzoskwinie pozostałe z puszki, pokrojone w plasterkiWykonanie:
Galaretki rozpuścić w 750 ml
wody, pozostawić do ostudzenia. Przed samym wyłożeniem ich na ciasto schłodzić w lodówce, by lekko zgęstniały.Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu
brzoskwiniowego (będzie nam potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod
galaretką).Na blat pozostawiony w formie wyłożyć połowę kremu
brzoskwiniowego. Delicje maczać w
kawie z
alkoholem, układać na kremie,
czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając. Jeśli pozostanie
kawy - nasączyć mocniej delicje. Na nie wyłożyć pozostały krem
brzoskwiniowy, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko posmarować odłożonym kremem
brzoskwiniowym. Na wierzchu poukładać
brzoskwinie z
syropu, pokrojone w plasterki. Całość zalać lekko gęstniejącą
galaretką brzoskwiniową.Przechowywać w lodówce, do 5 dni.Smacznego :-).* Posiadam jedną taką formę, więc składniki podzieliłam na pół i przygotowałam bezpośrednio przed pieczeniem. Gotowe surowe ciasto nie może czekać na upieczenie poprzedniego -
białka opadną.** Puszki z
brzoskwiniami są o różnej
masie -
mogę podpowiedzieć, że będziecie potrzebować około 400 ml
syropu z
brzoskwiń.


Źródło przepisu - "Przepisy Joli" .