ßßß
Ciasto popularne i dość znane, bardzo lubiane! Przyznam, że piekłam je po raz pierwszy (generalnie nie przepadam za pieczeniem ciast wielowarstwowych - w przeszłości zdarzało mi się zapomnieć o jednej z warstw ;-). Nie bardzo wiedziałam jakiego smaku się spodziewać: mamy tutaj bardzo wiele różnych połączeń - orzechy, kawa, rodzynki, wiórki, brzoskwinie, czekolada... ale po skosztowaniu pierwszego kawałka pomyślałam 'Hej, ja to ciasto już gdzieś jadłam :-)'. Ciasto jest dość popularne w Polsce na uroczystości weselne lub komunijne - może stąd znałam już jego smak? Jest naprawdę bardzo smaczne; wilgotne, nie za słodkie, nawet można powiedzieć, że lekko orzeźwiające. Cała blacha znika nie wiadomo w jakich okolicznościach ;-).Przed przystąpieniem do wykonania ciasta bardzo proszę przeczytać przepis od początku do końca.Składniki na ciasto:8 białek200 g drobnego cukru do wypieków3 żółtka200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich100 g wiórków kokosowych100 g rodzynków3 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać, odłożyć.W misie miksera ubić białka, na sztywno. Łyżka po łyżce, powoli, dodawać cukier, nie zaprzestając ubijania (kolejną łyżkę cukru dodajemy po ropuszczeniu się poprzednio dodanej łyżki). Powinna powstać gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka i ubić (nie zmieniając końcówki miksera). Wsypać odłożone wcześniej suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.2 formy o wymiarach 28 x 38 cm (lub trochę mniejszą) z wysokimi bokami wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek, wyrównać.*Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do otrzymania sztywnych, chrupiących blatów. Jeden z blatów pozostawić w formie.Krem brzoskwiniowy:syrop z 1 dużej puszki brzoskwiń (puszka o łącznej masie 820 g)**5 łyżek cukru300 ml wody2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru, opakowanie standardowe na 500 ml mleka)5 żółtek1 łyżka mąki pszennej300 g masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do garnuszka przelać 400 ml syropu z brzoskwiń, 150 ml wody i cukier. Zagotować.W osobnej miseczce zmiksować blenderem kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać budyniu) i odstawić do całkowitego wystudzenia.W misie miksera utrzeć masło, przez kilkanaście minut, do puszystości. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy.Ponadto:1/3 szklanki likieru kawowego lub wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej kawy, wystudzonej2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym2 galaretki o smaku brzoskwniowymbrzoskwinie pozostałe z puszki, pokrojone w plasterkiWykonanie:Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, pozostawić do ostudzenia. Przed samym wyłożeniem ich na ciasto schłodzić w lodówce, by lekko zgęstniały.Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu brzoskwiniowego (będzie nam potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod galaretką).Na blat pozostawiony w formie wyłożyć połowę kremu brzoskwiniowego. Delicje maczać w kawie z alkoholem, układać na kremie, czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając. Jeśli pozostanie kawy - nasączyć mocniej delicje. Na nie wyłożyć pozostały krem brzoskwiniowy, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko posmarować odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na wierzchu poukładać brzoskwinie z syropu, pokrojone w plasterki. Całość zalać lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.Przechowywać w lodówce, do 5 dni.Smacznego :-).* Posiadam jedną taką formę, więc składniki podzieliłam na pół i przygotowałam bezpośrednio przed pieczeniem. Gotowe surowe ciasto nie może czekać na upieczenie poprzedniego - białka opadną.** Puszki z brzoskwiniami są o różnej masie - mogę podpowiedzieć, że będziecie potrzebować około 400 ml syropu z brzoskwiń.
Źródło przepisu - "Przepisy Joli" .