Wykonanie

Smaczna , pożywna zupa jarzynowa z ziarnami ugotowanego orkiszu.Gęsta, aromatyczna i niezastąpiona w chłodne jesienne dni, niczym nasz ulubiony krupnik.Dowolna kompozycja warzyw pozwala uzyskać najbardziej odpowiadający nam smak , a ziarna orkiszu można zastąpić ulubioną
kaszą.Do przygotowania tej zupy u użyłam ziarenek zboża o włoskiej nazwie FARROTak do końca nie jestem pewna , czy farro to właściwe tłumaczenie dla orkiszu. Spotkałam się z różną interpretacją tej nazwy, ale każdy słownik tłumaczy mi jednoznacznie -ORKISZ.Z pewnością
wrócę jeszcze do tego zagadnienia, zwłaszcza , że na co dzień używam dużo produktów z zawartością tego właśnie zboża/
makarony,
maka, pieczywo/Składniki:/3-4 porcje/1,5 l
bulionu warzywnego2
ziemniaki1 mała
cebula2 małe łodyżki
selera naciowego1
marchewka2 ząbki
czosnku1 łyżka
przecieru pomidorowego10 dag
fasolki szparagowej/może być mrożona /100-150 g
kapusty włoskiej1 niewielka
cukinia3 łyżki
oliwy z oliwekświeży
kopereksól i
pieprz do smakuoraz4 łyżki ziaren orkiszuWykonanie:-Jarzyny dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę.-W głębokim rondelku rozgrzać
oliwę, dodać posiekaną
cebulkę,
czosnek ,
marchewkę ,
seler ,
ziemniaki i lekko poddusić/ok.5 min/ .-Dodać
fasolkę,
kapustę,
cukinię , koncentrat i smażyć jeszcze 3 min . cięgle mieszając .-Warzywa zalać
bulionem warzywnym.-Gotować ok. 30 min /do miękkości warzyw/ na średnim ogniu/ .-Doprawić
solą /jeśli wymaga/,
pieprzem i zmiksować. Równocześnie z zupą ugotować ziarna orkiszu w/g instrukcji na opakowaniu /może być również pęcak lub inna gruba kasza/.-Do zmiksowanych warzyw dodać ugotowany orkisz /wraz z resztą
wody z gotowania ,a nie powinno jej być zbyt wiele/.-Zupa jest dość gęsta , ale można ją dowolnie rozcieńczyć /
bulionem lub gorącą wodą/-Posypać obficie zielonym, świeżym
koperkiem.Zupę można doprawić dowolną, ulubioną mieszanką
ziół.Wersja II / z
fasolą i papryką/... jeśli ktoś nie lubi zup kremowych warzywa można pozostawić w całości
