ßßß
Smaczna , pożywna zupa jarzynowa z ziarnami ugotowanego orkiszu.Gęsta, aromatyczna i niezastąpiona w chłodne jesienne dni, niczym nasz ulubiony krupnik.Dowolna kompozycja warzyw pozwala uzyskać najbardziej odpowiadający nam smak , a ziarna orkiszu można zastąpić ulubioną kaszą.Do przygotowania tej zupy u użyłam ziarenek zboża o włoskiej nazwie FARROTak do końca nie jestem pewna , czy farro to właściwe tłumaczenie dla orkiszu. Spotkałam się z różną interpretacją tej nazwy, ale każdy słownik tłumaczy mi jednoznacznie -ORKISZ.Z pewnością wrócę jeszcze do tego zagadnienia, zwłaszcza , że na co dzień używam dużo produktów z zawartością tego właśnie zboża/ makarony, maka, pieczywo/Składniki:/3-4 porcje/1,5 l bulionu warzywnego2 ziemniaki1 mała cebula2 małe łodyżki selera naciowego1 marchewka2 ząbki czosnku1 łyżka przecieru pomidorowego10 dag fasolki szparagowej/może być mrożona /100-150 g kapusty włoskiej1 niewielka cukinia3 łyżki oliwy z oliwekświeży kopereksól i pieprz do smakuoraz4 łyżki ziaren orkiszuWykonanie:-Jarzyny dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę.-W głębokim rondelku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę, czosnek ,marchewkę ,seler , ziemniaki i lekko poddusić/ok.5 min/ .-Dodać fasolkę, kapustę, cukinię , koncentrat i smażyć jeszcze 3 min . cięgle mieszając .-Warzywa zalać bulionem warzywnym.-Gotować ok. 30 min /do miękkości warzyw/ na średnim ogniu/ .-Doprawić solą /jeśli wymaga/, pieprzem i zmiksować. Równocześnie z zupą ugotować ziarna orkiszu w/g instrukcji na opakowaniu /może być również pęcak lub inna gruba kasza/.-Do zmiksowanych warzyw dodać ugotowany orkisz /wraz z resztą wody z gotowania ,a nie powinno jej być zbyt wiele/.-Zupa jest dość gęsta , ale można ją dowolnie rozcieńczyć / bulionem lub gorącą wodą/-Posypać obficie zielonym, świeżym koperkiem.Zupę można doprawić dowolną, ulubioną mieszanką ziół.Wersja II / z fasolą i papryką/... jeśli ktoś nie lubi zup kremowych warzywa można pozostawić w całości