ßßß
Składniki :
1 średnia cebula2 ząbki czosnku3 ziemniaki2 marchewki500ml bulionu warzywnego500ml wody50dkg ogórków kiszonychkilka ziaren pieprzulistek laurowysól, pieprzoliwa do smażeniakoperek (opcjonalnie)
Przygotowanie :W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Zalać bulionem i wodą, na tyle, aby zakryła warzywa, dodać ziarenka pieprzu i listek laurowy. Przykryć i zagotować. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy pod sam koniec gotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna można dolać niewielką ilość wody z ogórków, jeżeli natomiast jest zbyt kwaśna dolać nieco wody. Podawać przybraną koperkiem
Smacznego !