ßßß

Składniki:2 bulwy kopru włoskiego½ małej kapusty włoskiejłodyga selera naciowego2 ziemniaki1 marchew1 łyżeczka nasion kopru włoskiego3 łyżki oliwy z oliwek½ cebuliok.1 litr bulionu warzywnegoostra papryka /do smakusól i pieprz /do smakuświeży koperek lub majeranek /do dekoracjiWykonanie:-Warzywa obrać, umyć .-Kapustę poszatkować, marchew pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę, koper w plastry.-Do garnka wrzucić marchew, ziemniaki, seler i kapustę.-Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut.-W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę .-Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić koper,zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku i ugotować do miękkości.Miękki koper zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw .Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku.Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć podsmażoną cebulkę i udekorować zieleniną .