Wykonanie

Pyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym
anyżkowym smaku.

Podana z dodatkiem
pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek.Uwielbiam
koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie.Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracaćuwagę na to ,by wybierać fenkuły z twardą, jędrną i jasną bulwą.


Składniki:2 bulwy
kopru włoskiego½ małej
kapusty włoskiejłodyga
selera naciowego2
ziemniaki1
marchew1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego3 łyżki
oliwy z oliwek½
cebuliok.1 litr
bulionu warzywnegoostra papryka /do smaku
sól i
pieprz /do smakuświeży
koperek lub
majeranek /do dekoracjiWykonanie:-Warzywa obrać, umyć .-
Kapustę poszatkować,
marchew pokroić w plastry,
ziemniaki w kostkę,
koper w plastry.-Do garnka wrzucić
marchew,
ziemniaki,
seler i
kapustę.-Zalać
bulionem i gotować ok. 20 minut.-W niewielkim rondelku zeszklić na
oliwie posiekaną
cebulę .-
Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić
koper,zalać niewielką ilością gorącej
wody, posolić do smaku i ugotować do miękkości.Miękki
koper zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw .Zupę zagotować, dodać nasiona
kopru i doprawić do smaku.Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć podsmażoną
cebulkę i udekorować
zieleniną .
