ßßß Cookit - przepis na Zupa warzywna z koprem włoskim

Zupa warzywna z koprem włoskim

nazwa

Wykonanie

Pyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku.
Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek.
Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie.
Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać
uwagę na to ,by wybierać fenkuły z twardą, jędrną i jasną bulwą.
Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego
½ małej kapusty włoskiej
łodyga selera naciowego
2 ziemniaki
1 marchew
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
½ cebuli
ok.1 litr bulionu warzywnego
ostra papryka /do smaku
sól i pieprz /do smaku
świeży koperek lub majeranek /do dekoracji
Wykonanie:
-Warzywa obrać, umyć .
-Kapustę poszatkować, marchew pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę, koper w plastry.
-Do garnka wrzucić marchew, ziemniaki, seler i kapustę.
-Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut.
-W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę .
-Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić koper,
zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku i ugotować do miękkości.
Miękki koper zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw .
Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku.
Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć podsmażoną cebulkę i udekorować zieleniną .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/zupa-warzywna-z-koprem-woskim.html