Wykonanie
Lubię zupy. Może najmniej zupy kremy, więc prawie wcale ich nie gotuję. W zupie, warzywa muszą być widoczne. Jak w tej. Smakującej jak
młody kapuśniak, gęstej od warzyw, zagęszczonej dodatkowo pęczakiem i
soczewicą. I z olbrzymią ilością
koperku. Kapuśniak z
kapusty włoskiej z pęczakiem i
soczewicą to jest to, co lubię. Bardzo.

1, 5 litra
wywaru warzywnego(może być z kostki)25 g pęczaku25 g
soczewicy pomarańczowej1/2 głowki
kapusty włoskiej, poszatkowanej1
marchewka, obrana i starta na grubych oczkach1
cebula, drobno pokrojona1 łodyga
selera naciowego, drobno pokrojona1
pomidor pokrojony w kostkę4
ziemniaki, najlepiej
młode, pokrojone w kostkępęczek
koperkusól i
pieprz do smakuWszystkie składniki oprócz
ziemniaków i
koperku wkładamy do
wywaru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, przykryte, ok godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy
ziemniaki. Doprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy obficie koperkim.