ßßß Cookit - przepis na Burgery wołowe podczas grillowania:

Burgery wołowe podczas grillowania:

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Burgery wołowe to specjał kuchni amerykańskiej, który prezentowałem już na blogu, ale dziś chciałbym przedstawić burgery wołowe w wersji grillowanej.
Do grillowania burgerów najlepiej nadaje się zmielona wołowina z trochę większą ilością tłuszczu, który wytopi się na grillu lub patelni grillowej. Ja użyłem zmielonego rostbefu. Nadaje się też kark i oczywiście inne części wołowiny, ale te z mniejszą ilością tłuszczu smażę zazwyczaj na klasycznej patelni.
Uformowane burgery wołowe przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Czas grillowania zależy od tego, jakie burgery chcemy uzyskać. Ja lubię jak mięso jest spieczone z zewnątrz, a lekko krwiste w środku, więc grillowałem po ok. 5 minut z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, dociskając lekko drewnianą łopatką.
Burgery wołowe podałem z ziemniakami po irlandzku (Champ) oraz surówką z pomidora i cebuli.
Uformowany burger wołowy przyprawiony solą i pieprzem:
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/03/burgery-woowe-2.html