Wykonanie
Cześć =) Burgery wołowe to specjał kuchni amerykańskiej, który prezentowałem już na blogu, ale dziś chciałbym przedstawić burgery wołowe w wersji grillowanej.Do grillowania burgerów najlepiej nadaje się zmielona
wołowina z trochę większą ilością tłuszczu, który wytopi się na grillu lub patelni grillowej. Ja użyłem zmielonego
rostbefu. Nadaje się też kark i oczywiście inne części
wołowiny, ale te z mniejszą ilością tłuszczu smażę zazwyczaj na klasycznej patelni.Uformowane burgery wołowe przyprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie grillujemy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Czas grillowania zależy od tego, jakie burgery chcemy uzyskać. Ja lubię jak
mięso jest spieczone z zewnątrz, a lekko krwiste w środku, więc grillowałem po ok. 5 minut z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, dociskając lekko drewnianą
łopatką.Burgery wołowe podałem z
ziemniakami po irlandzku (Champ) oraz surówką z
pomidora i
cebuli.
Uformowany burger wołowy przyprawiony
solą i
pieprzem:
Smacznego =)