ßßß Cookit - przepis na Paprykarz z ziemniaków

Paprykarz z ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Ostatnio często widziałam na blogach połączenie ziemniaków z papryką, a że natrafiłam także na znakomity przepis postanowiłam w końcu zasmakować w tym połączeniu 😉 Przepis pochodzi z książki z kolekcji mojej babci Danusi „Kuchnia bez cholesterolu. 200 przepisów.” autorstwa Zofii Narbut. Moja nieco zmodyfikowana wersja przedstawia się następująco:
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
2 papryki
2 pomidory
sól, pieprz
łyżka oleju rzepakowego
Ziemniaki obieramy, zależnie od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Gotujemy w małej ilości wody przez 10 minut. W drugiem etapie dodajemy pokrojone w paski różnokolorowe papryki i pokrojoną cebulę. Gotujemy następne 5 minut. Obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory dodajemy na około 2 minuty przed końcem gotowania. Od początku gotujemy wszystko bez przykrycia. Przygotowanie dania trwa niecałe 20 minut
Na końcu przyprawiamy je solą i pieprzem oraz dolewamy łyżkę oleju rzepakowego (chodzi o lepsze przyswajanie witamin).
Przepis bierze udział w mojej akcji „Warzywa psiankowate”
oraz w akcji Shinju „Paprykujemy 2”
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/08/23/paprykarz-z-ziemniakow