Wykonanie
Kochani! Dzisiaj coś mniej wymyślnego niż wczoraj. Prosty i szybki do zrobienia obiad z wykorzystaniem niemal wszystkich psianek. Powstał przez zupełny przypadek, dopiero gdy nałożyłam na talerz zorientowałam się, że znajdują się na nim niemal same warzywa psiankowate 😉
Składniki na 2 osoby:0,5 kg
ziemniaków1
bakłażan2
pomidory1
papryka1
cebulasól,
pieprztymianek, cząber,
oreganoolej rzepakowy1.
Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 minut, najlepiej z gałązkami
koperku, aby miały lepszy aromat i smak (patent mojej mamy).2.
Bakłażana kroimy w plastry, solimy, posypujemy
tymiankiem, cząbrem i
oregano. Smażymy na patelni grillowej posmarowanej
olejem. Z dwóch stron, po ok. 5 minut na każdej 😉3. Robimy
sałatkę: kroimy w plastry sparzone wcześniej i obrane ze skórki
pomidory, w paski –
paprykę oczyszczoną z nasion oraz
cebulę w kostkę. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i mieszamy z łyżką
oleju.4.
Ziemniaki odcedzamy, rozkładamy na talerze. Obok nich układamy plastry
bakłażana i porcję sałatki. Gotowe! Najlepiej smakuje razem z jakimś
napojem mlecznym:
maślanką,
kefirem czy
jogurtem naturalnym.