ßßß
Składniki na 2 osoby:0,5 kg ziemniaków1 bakłażan2 pomidory1 papryka1 cebulasól, pieprztymianek, cząber, oreganoolej rzepakowy1. Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 minut, najlepiej z gałązkami koperku, aby miały lepszy aromat i smak (patent mojej mamy).2. Bakłażana kroimy w plastry, solimy, posypujemy tymiankiem, cząbrem i oregano. Smażymy na patelni grillowej posmarowanej olejem. Z dwóch stron, po ok. 5 minut na każdej 😉3. Robimy sałatkę: kroimy w plastry sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory, w paski – paprykę oczyszczoną z nasion oraz cebulę w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z łyżką oleju.4. Ziemniaki odcedzamy, rozkładamy na talerze. Obok nich układamy plastry bakłażana i porcję sałatki. Gotowe! Najlepiej smakuje razem z jakimś napojem mlecznym: maślanką, kefirem czy jogurtem naturalnym.