ßßß Cookit - przepis na Puszyste placki ziemniaczane - klasyczne

Puszyste placki ziemniaczane - klasyczne

nazwa

Wykonanie

Placki ziemniaczane pojawiły się juz na blogu. Były już z serem żółtym i z płatkami owsianymi, ale o dziwo nie było jeszcze tych klasycznych - najzwyklejszych. Te pojawiają się najczęściej. Od dłuższego czasu usiłowałam zrobić placki, które nie będą płaskie jak naleśnik, ale puchate i mięciutkie. Ubite białka dawałam zawsze, ale dopiero jak przeczytałam tutaj (klik) o odlewaniu wody - wyszło mi to co chciałam. Polecam Wam tę metodę bo sprawdza się idealnie. Nie trzeba również dodawać dodatkowej mąki ;)
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
sól, pieprz
2 jajka
Ziemniaki obrać i zmiksować blenderem. Sitko umieścić nad większym garnkiem, a do sitka włożyć starte ziemniaki. Powinny dobrze odcieknąć. Woda, która nam odcieknię odstawiamy na kilka minut (garnek lekko przechylamy), następnie delikatnie zbieramy z dna skrobię która się osadzi, dodajemy ją do ziemniaków, a płyn wylewamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ziemniaki mieszamy dokładnie z utartą cebulą i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja ze swej strony polecam szczególnie te ze śmietaną i suszonymi pomidorami. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/puszyste-placki-ziemniaczane-klasyczne.html