ßßß Cookit - przepis na Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony sposób na przyrządzenie placków ziemniaczanych. Dzięki starciu ziemniaków na tarce o grubych oczkach placki są chrupiące i bliżej im w smaku do frytek niż do typowego placka. Oprócz tego to bardzo szybkie i smaczne danie. Polecam podać z dobrym sosem.
Składniki:
650 g obranych ziemniaków
1 małe jajko
1 średnia cebulka, podsmażona
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sprawdzać czy są upieczone, bo trzeba je trochę dłużej piec nic placki z ziemniaków tartych na malutkich oczkach. Można podać ze śmietaną, a u mnie były z sosem grzybowym.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/10/chrupiace-placki-ziemniaczane.html