ßßß
Składniki:ok. 1 kg ziemniaków1 cebula1 jajko3 łyżki mąkisól, pieprz
Sposób wykonia:Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną przełożyć na sitko i odstawić na 5 minut. Płynu spod sitka nie wylewać. Odsączoną masę z powrotem włożyć do miski. Dodać jajko, makę, sól i pieprz. Płyn spod sitka powoli wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie naczynia dodać do masy ziemniaczanej . Całość dobrze wymieszać. Masa powinna być gęsta.Gofrownicę delikatnie posmarować olejem i dobrze nagrzać. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną, ale nie rozprowadzać jej po całej powierzchni. Gofrownicę zamknąć i smażyć tak samo długo jak klasyczne gofry, aż skórka na zewnątrz będzie dobrze zrumieniona. Chwilę przestudzić. Gofry ziemniaczane podawać z cukrem, śmietaną lub sosem, identycznie jak placki ziemniaczane.Smacznego :)