Wykonanie
Dziś chcę Wam zaproponować przepis na gofry,a właściwie placki ziemniaczane z gofrownicy,bo do ich przygotowania wykorzystałam recepturę na tradycyjne placki.Zapytacie, po co bawić się w gofry, skoro smażone są takie pyszne?Otóż - z miłości do nich.Uwielbiam ich smak, ale smażone na patelni pochłaniają tak dużo tłuszczu,że każda degustacja kończy się u mnie niestrawnością.Gofry ziemniaczane nie zawierają tłuszczu,smakują dokładnie jak tradycyjne placki,a wyjęte prosto z gofrownicy chrupią bardziej niż smażone:)
Składniki:ok. 1 kg
ziemniaków1
cebula1
jajko3 łyżki
mąkisól,
pieprzSposób wykonia:
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną przełożyć na sitko i odstawić na 5 minut. Płynu
spod sitka nie wylewać. Odsączoną masę z powrotem włożyć do miski. Dodać
jajko,
makę,
sól i
pieprz. Płyn
spod sitka powoli wylać, a
skrobię, która osiądzie na dnie naczynia dodać do masy ziemniaczanej . Całość dobrze wymieszać. Masa powinna być gęsta.Gofrownicę delikatnie posmarować
olejem i dobrze nagrzać. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną, ale nie rozprowadzać jej po całej powierzchni. Gofrownicę zamknąć i smażyć tak samo długo jak klasyczne gofry, aż skórka na zewnątrz będzie dobrze zrumieniona. Chwilę przestudzić. Gofry ziemniaczane podawać z
cukrem,
śmietaną lub sosem, identycznie jak placki ziemniaczane.Smacznego :)