ßßß Cookit - przepis na Gofry ziemniaczane

Gofry ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Dziś chcę Wam zaproponować przepis na gofry,
a właściwie placki ziemniaczane z gofrownicy,
bo do ich przygotowania wykorzystałam recepturę na tradycyjne placki.
Zapytacie, po co bawić się w gofry, skoro smażone są takie pyszne?
Otóż - z miłości do nich.
Uwielbiam ich smak, ale smażone na patelni pochłaniają tak dużo tłuszczu,
że każda degustacja kończy się u mnie niestrawnością.
Gofry ziemniaczane nie zawierają tłuszczu,
smakują dokładnie jak tradycyjne placki,
a wyjęte prosto z gofrownicy chrupią bardziej niż smażone:)
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
Sposób wykonia:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną przełożyć na sitko i odstawić na 5 minut. Płynu spod sitka nie wylewać. Odsączoną masę z powrotem włożyć do miski. Dodać jajko, makę, sól i pieprz. Płyn spod sitka powoli wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie naczynia dodać do masy ziemniaczanej . Całość dobrze wymieszać. Masa powinna być gęsta.
Gofrownicę delikatnie posmarować olejem i dobrze nagrzać. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną, ale nie rozprowadzać jej po całej powierzchni. Gofrownicę zamknąć i smażyć tak samo długo jak klasyczne gofry, aż skórka na zewnątrz będzie dobrze zrumieniona. Chwilę przestudzić. Gofry ziemniaczane podawać z cukrem, śmietaną lub sosem, identycznie jak placki ziemniaczane.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/11/Gofry-ziemniaczane.html