ßßß
Zimowe miesiące to czas kiedy z wielką przyjemnością gotuję zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłej, aromatycznej warzywnej potrawy. Szczególnie gdy na dworze mróz.......Zimowe zupy są bardzo sycące i mocno rozgrzewające, a przecież o to właśnie chodzi.
Dodatek pieczywa w zupełności wystarcza aby danie było wystarczająco pożywne i wartościowe. Główną bazę moich zup stanowią sezonowe warzywa, kasze i rośliny strączkowe.Gotuję zupy o różnych smakach: te tradycyjne i całkiem nowe, których dotąd nie znałam. Dzisiejsza zupa lekko pachnąca anyżkiem jest bardzo delikatna w smaku , a dodatek przypraw/konieczny/nadaje jej przyjemnego ostrego posmaku.Gotowany koper włoski bardzo pozytywnie działa na układ pokarmowy i warto go jadać również takiej formie.Składniki: /2-3 porcje/½ cebuli4 ziemniaki1 koper włoski2 łyżki oliwy z oliwek750 ml bulionu warzywnego100 g miękkiego żółtego sera /użyłam włoski "Taleggio"/zielone liście z kopru włoskiego lub suszony koperek¼ łyżeczki imbiru¼ łyżeczki płatów chilli½ łyżeczki nasion kopru włoskiegosól i pieprz do smaku
Wykonanie:-Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.-Cebulę drobno posiekać.-Z kopru odciąć zgrubiałe łodygi /zielone liści ,jeśli się zachowały, odłożyć do dekoracji /,usunąć włókna i pokroić w kostkę.-Przygotować bulion warzywny.-W głębokim rondelku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć cebulkę.-Dodać koper , ziemniaki, zamieszać i poddusić kilka minut.-Wlać gorący bulion i gotować kilkanaście minut do chwili aż warzywa będą miękkie,-Pod koniec gotowania dodać przyprawy, doprawić do smaku sola i pieprzem.-Ugotowana zupę zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony ser i staranie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.-Zupę przelać do talerzy, udekorować zielonym koprem i podawać z grzankami.