Wykonanie

Zimowe miesiące to czas kiedy z wielką przyjemnością gotuję zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłej, aromatycznej warzywnej potrawy. Szczególnie gdy na dworze mróz.......Zimowe zupy są bardzo sycące i mocno rozgrzewające, a przecież o to właśnie chodzi.

Dodatek
pieczywa w zupełności wystarcza aby danie było wystarczająco pożywne i wartościowe. Główną bazę moich zup stanowią sezonowe warzywa,
kasze i rośliny strączkowe.Gotuję zupy o różnych smakach: te tradycyjne i całkiem nowe, których dotąd nie znałam. Dzisiejsza zupa lekko pachnąca
anyżkiem jest bardzo delikatna w smaku , a dodatek przypraw/konieczny/nadaje jej przyjemnego
ostrego posmaku.Gotowany
koper włoski bardzo pozytywnie działa na układ pokarmowy i warto go jadać również takiej formie.Składniki: /2-3 porcje/½
cebuli4
ziemniaki1
koper włoski2 łyżki
oliwy z oliwek750 ml
bulionu warzywnego100 g miękkiego
żółtego sera /użyłam włoski "Taleggio"/zielone liście z
kopru włoskiego lub suszony
koperek¼ łyżeczki
imbiru¼ łyżeczki płatów
chilli½ łyżeczki nasion
kopru włoskiego
sól i
pieprz do smaku

Wykonanie:-
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.-
Cebulę drobno posiekać.-Z
kopru odciąć zgrubiałe łodygi /zielone liści ,jeśli się zachowały, odłożyć do dekoracji /,usunąć włókna i pokroić w kostkę.-Przygotować
bulion warzywny.-W głębokim rondelku rozgrzać
oliwę i lekko podsmażyć
cebulkę.-Dodać
koper ,
ziemniaki, zamieszać i poddusić kilka minut.-Wlać gorący
bulion i gotować kilkanaście minut do chwili aż warzywa będą miękkie,-Pod koniec gotowania dodać
przyprawy, doprawić do smaku
sola i
pieprzem.-Ugotowana zupę zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony
ser i staranie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.-Zupę przelać do talerzy, udekorować
zielonym koprem i podawać z grzankami.