Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę krem z
kukurydzy, którą możecie podać zarówno na ciepło, w chłodne dni, jak również na zimno, w te upalne.

W obu przypadkach smakuje wybornie.Dla fanów
kukurydzy jest idealna,
papryczka chili dodaje nieco pikanerii, ale jeśli nie lubicie jej, można ją zastąpić
czosnkiem lub inną ulubioną
przyprawą.Zapraszam!Składniki:850 g
kukurydzy (może być świeża lub z puszki)400 ml
mleczka kokosowego (ważne, aby w czasie mieszania puszki było słychać, że jest płynne)500 ml
bulionu warzywnego1/2
papryczki chilisól,
pieprz0,5 kg
cebuliodrobina
oliwyWykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
cebulę, delikatnie solimy i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy
bulionem i dusimy około 10 minut.

Kolejno dodajemy
kukurydzę i mleczko. Jeśli używamy świeżej
kukurydzy, gotujemy ją okolo 10 minut, przy konserwowej możemy krócej.

Dodajemy również posiekaną
papryczkę chili (bez pestek i białych części),
przyprawy i całość dokładnie blendujemy, na jednolitą masę.Smacznego!