ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym

Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy, którą możecie podać zarówno na ciepło, w chłodne dni, jak również na zimno, w te upalne.
W obu przypadkach smakuje wybornie.
Dla fanów kukurydzy jest idealna, papryczka chili dodaje nieco pikanerii, ale jeśli nie lubicie jej, można ją zastąpić czosnkiem lub inną ulubioną przyprawą.
Zapraszam!
Składniki:
850 g kukurydzy (może być świeża lub z puszki)
400 ml mleczka kokosowego (ważne, aby w czasie mieszania puszki było słychać, że jest płynne)
500 ml bulionu warzywnego
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
0,5 kg cebuli
odrobina oliwy
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, delikatnie solimy i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut.
Kolejno dodajemy kukurydzę i mleczko. Jeśli używamy świeżej kukurydzy, gotujemy ją okolo 10 minut, przy konserwowej możemy krócej.
Dodajemy również posiekaną papryczkę chili (bez pestek i białych części), przyprawy i całość dokładnie blendujemy, na jednolitą masę.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/08/zupa-krem-z-kukurydzy-na-mleczku.html