ßßß
W obu przypadkach smakuje wybornie.Dla fanów kukurydzy jest idealna, papryczka chili dodaje nieco pikanerii, ale jeśli nie lubicie jej, można ją zastąpić czosnkiem lub inną ulubioną przyprawą.Zapraszam!Składniki:850 g kukurydzy (może być świeża lub z puszki)400 ml mleczka kokosowego (ważne, aby w czasie mieszania puszki było słychać, że jest płynne)500 ml bulionu warzywnego1/2 papryczki chilisól, pieprz0,5 kg cebuliodrobina oliwyWykonanie:Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, delikatnie solimy i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut.
Kolejno dodajemy kukurydzę i mleczko. Jeśli używamy świeżej kukurydzy, gotujemy ją okolo 10 minut, przy konserwowej możemy krócej.
Dodajemy również posiekaną papryczkę chili (bez pestek i białych części), przyprawy i całość dokładnie blendujemy, na jednolitą masę.Smacznego!