Wykonanie
Dumny, pękaty, po brzegi wypełniony doskonałym smakiem. Pełen aksamitnego
sera, z
czosnkiem, i dodatkowo z masą chrupiących, pikantnych ziarenek Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo, które dodają całości charakteru .Doskonały sam w sobie, a jako dodatek choćby do smażonej
ryby - taki
ziemniak będzie rarytasem na talerzu.
Składniki :6 dużych
ziemniakówoliwa3 ząbki
czosnku1 mała
cebuladuża szczypta posiekanego
kopru3 łyżki gładkiego
twarożku3 łyżki tartego
żółtego sera3 łyżki ziarenek Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką pod bieżącą
wodą i gotuję je ok. 20 minut w osolonej wodzie. Studzę. Odkrawam górną część i łyżeczką do wydrążania wyjmuję 3/4 miąższu.W miseczce mieszam
twaróg z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, posiekaną drobniutko
cebulą i
koperkiem, doprawiam
solą i
pieprzem. Na dno wydrążonych
ziemniaków wsypuję trochę startego
żółtego sera, następnie po pół łyżeczki ziarenek Piekło-Niebo, wypełniam
ziemniaka twarożkiem. Posypuję górę
żółtym serem i ziarenkami i skrapiam
oliwą. Tak przygotowane
ziemniaki owijam w folię aluminiową, pozostawiając odkrytą górę. Wstawiam na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.Przepis autorski.