Wykonanie
Nie jestem fanką
ziemniaków i jem je w ilościach minimalnych. Tak przygotowane są fantastyczne nie tylko jako dodatek ale jako samodzielne danie podane np. z
kefirem lub
maślanką. Uwielbiam! Można je zapiec z
serem lub bez (mniej tłuszczu). Ja dodałam pecorino, który przywiozłam prosto z Włoch. Zapraszam!


SKŁADNIKI:- 70 dag
ziemniaków- 2 średnie
cebule- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz-
ocet balsamiczny-
ser pecorino lub inny-
oliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i lekko podgotowujemy w osolonej wodzie by zmiękły. Ugotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego/brytfany polanej
oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni z łyżką
oliwy, dodajemy posiekany
czosnek, dodajemy 5 kropli
octu i jeszcze chwilkę smażymy. Całością posypujemy
ziemniaki, doprawiamy jeśli trzeba
solą i
pieprzem, dodajemy
ser. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180*C z termoobiegiem, aż
ser się rozpuści, a wszystko ładnie zezłoci. Smacznego!

