ßßß
Składniki:- około 6 sztuk dużych ziemniaków- 2 łyżki oliwy- łyżeczka soli- 2 ząbki czosnku- 1 cebulaSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.Ziemniaki myjemy i obieramy i kroimy w grube talarki(3-5mm).Cebulę kroimy na ósemki.Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i mieszamy.Do naczynia żaroodpornego, lub blachy lejemy na dno kilka kropel oliwy.Układamy nasze talarki w naczyniu i polewamy oliwą wymieszaną z czosnkiem i solą.Całość możemy jeszcze przemieszać, żeby przyprawy równomiernie osiadły na talarkach.Na wierzch układamy cebulę.Ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż do momentu uzyskania pożądanego poziomu wypieczenia(i dłużej tym bardziej chrupiące i złociste).Jeśli ziemniaki ułożyły się w więcej niż jednej warstwie, w trakcie pieczenia możemy je jeszcze przemieszać.