Wykonanie
Pieczone
ziemniaki to zarówno doskonały dodatek do wszelkich dań
mięsnych i
rybnych, jak i samodzielne danie jednogrankowe.Czasami wręcz zdarza się, że te
ziemniaki to najlepszy składnik naszego dania, a wszyscy proszą o dokładkę. Dlatego, zawsze przygotujcie 2-3
ziemniaki więcej, żeby każdy mógł dostać swoją dokładkę!
Składniki:- około 6 sztuk dużych
ziemniaków- 2 łyżki
oliwy- łyżeczka
soli- 2 ząbki
czosnku- 1
cebulaSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Ziemniaki myjemy i obieramy i kroimy w grube talarki(3-5mm).
Cebulę kroimy na ósemki.Do miseczki wlewamy
oliwę, dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i mieszamy.Do naczynia żaroodpornego, lub blachy lejemy na dno kilka kropel
oliwy.Układamy nasze talarki w naczyniu i polewamy
oliwą wymieszaną z
czosnkiem i
solą.Całość możemy jeszcze przemieszać, żeby
przyprawy równomiernie osiadły na talarkach.Na wierzch układamy
cebulę.
Ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż do momentu uzyskania pożądanego poziomu wypieczenia(i dłużej tym bardziej chrupiące i złociste).Jeśli
ziemniaki ułożyły się w więcej niż jednej warstwie, w trakcie pieczenia możemy je jeszcze przemieszać.