Wykonanie
The World Cancer Reserch Fund i American Institute for Cancer Research podają osiem zasad, których stosowanie obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.Zasada pierwsza: Utrzymywanie właściwej wagi ciała.Zaskakująco proste, ale w praktyce oznacza to, że ryzyko zachorowania na
raka jest większe u osób otyłych. Np. kobiety, które mają z BMI powyżej 35, w porównaniu do kobiet z BMI 18-25 mają zwiększone ryzyko zachorowania na
raka jelita grubego o 46%,
raka piersi o 112%, a
raka macicy aż o ok. 525%.Polecamy niskokaloryczną zupę warzywną typu minestorne. Zamiast
pietruszki dodałam
rucolę.Skadniki:2
ziemniaki1
cukinia1
marchewka1 pałka
selera naciowego1 mała
cebula1,5 szklanki ugotowanej
fasolki czerwonej lub z puszki1 liść
kapusty włoskiejarugula (
rucola)odrobina
ostrej paryki serrano (opcjonalnie)
sól,
pieprz ziołowyprzecier pomidorowyWszystkie warzywa oprócz
fasoli kroimy i podsmażamy na
oleju. Dodajemy
bulion warzywny lub
wodę. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną
fasolkę. Po ugotowaniu dodajmy pokrojoną
rucolę.