ßßß Cookit - przepis na ZUPA MINESTRONE Z RUCOLĄ

ZUPA MINESTRONE Z RUCOLĄ

nazwa

Wykonanie

The World Cancer Reserch Fund i American Institute for Cancer Research podają osiem zasad, których stosowanie obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Zasada pierwsza: Utrzymywanie właściwej wagi ciała.
Zaskakująco proste, ale w praktyce oznacza to, że ryzyko zachorowania na raka jest większe u osób otyłych. Np. kobiety, które mają z BMI powyżej 35, w porównaniu do kobiet z BMI 18-25 mają zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 46%, raka piersi o 112%, a raka macicy aż o ok. 525%.
Polecamy niskokaloryczną zupę warzywną typu minestorne. Zamiast pietruszki dodałam rucolę.
Skadniki:
2 ziemniaki
1 cukinia
1 marchewka
1 pałka selera naciowego
1 mała cebula
1,5 szklanki ugotowanej fasolki czerwonej lub z puszki
1 liść kapusty włoskiej
arugula (rucola)
odrobina ostrej paryki serrano (opcjonalnie)
sól, pieprz ziołowy
przecier pomidorowy
Wszystkie warzywa oprócz fasoli kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy bulion warzywny lub wodę. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną fasolkę. Po ugotowaniu dodajmy pokrojoną rucolę.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-minestrone-z-rucola