Wykonanie

Pieczeń ze
schabu to najlepsza w/g mnie forma przygotowania
mięsa na świąteczny obiad.Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego popularnego dania i większośćz nich już wypróbowałam.Tym razem postanowiłam podać na obiad
schab w ziemniaczanej skorupce.Proste, smaczne danie , które elegancko prezentuje się na talerzu .Przygotowane w ten sposób
mięso wystarczy podać z dodatkiem świątecznej surówki.
Mięso należy upiec dzień wcześniej/ najprościej w rękawie/ , a przed podaniemobłożyć masą ziemniaczanę i zapiec.

Składniki:

ok.1,5 kg
schabu2 ząbki zmiażdzonego
czosnku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
papryki słodkiejsól/do smaku1 łyżka
oliwy z oliwekok. 1,5 kg
ziemniaków3 łyżki
śmietany 30%3 łyżki startego
parmezanu2-3 łyżki posiekanych
ziół /
pietruszka,
szczypiorek,
tymianek,
majeranek….do wyboru/½ łyżeczki startej
gałki muszkatołowejsól i
pieprz /do smakuWykonanie:

-
Mięso natrzeć
solą i
czosnkiem, oprószyć
papryką i
majerankiem.-Skropić
oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 godziny.-Zamarynowane
mięso włożyć do rękawa foliowego, / można dorzucić do środka 2 ząbki
czosnku i 1/2 cebuli/, zamknąć , umieścić w naczyniu żaroodpornymi wstawić do zimnego piekarnika.-Nastawić temperaturę na 180-200 st.C i piec ok.60-80 min/ w zależności od wielości mięsa/.-Upieczone, przyrumienione
mięso wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia /w rękawie/.-
Ziemniaki obrać , umyć, ugotować , odcedzić i jeszcze ciepłe zagnieśćrazem ze
śmietanką na
pure.-Dodać posiekane
zioła,
sól i
pieprz i
starty ser.-Wymieszać.-Zimne
mięso wyjąć z worka i umieścić w naczyniu żaroodpornym.-Masą ziemniaczaną obłożyć starannie wierzch i boki
schabu /wilgotna ręką/.-Wstawić do gorącego piekarnika na ok.15 minut.-
Ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić, a
mięso podgrzać.-Gotową pieczeń pokroić i ułożyć na podgrzanym półmisku lub bezpośrednio na talerzach.-Podawać z
ćwikłą lub
buraczkami nadziewanymi
sałatką selerową z
chrzanem.