Wykonanie
Ziemniaki Dauphinoise to niezmiernie proste i niewymagające dużego nakładu pracy danie. Ze względu na swoją atrakcyjność wizualną oraz nęcący podniebienie smak,
ziemniaki te serwowane są w najlepszych restauracjach na świecie – zwykle z
mięsem. Nazwa potrawy pochodzi od krainy historycznej w południowo-wschodniej Francji – Dauphiné. Rejon ten szczyci się bardzo dobrej
mlekiem i z tego względu wiele lokalnych przepisów zawiera
śmietanę.W moim przepisie
śmietany jest mniej, gdyż większość zostaje odcedzona. Ale szczegóły poniżej.6-8 porcjiPrzygotowanie: 20 min.Pieczenie: ok. 70 min.Składniki1300g średnich
ziemniaków (masa po obraniu)250ml
śmietanki kremówki 30% (ok. połowa zostanie odcedzona)1 łyżeczka świeżego
tymianku1 ząbek
czosnku30g startego
parmezanusól i
peprzPrzygotowanieWlej
śmietankę do miski i dodaj starty
czosnek oraz siekany
tymianek.Przypraw
solą oraz
pieprzem i wymieszaj. Ważne, żeby
śmietanka była dobrze posolona, gdyż
ziemniaków jest dużo.Przy pomocy slicera do warzyw, pokrój
ziemniaki w cienkie talarki (zdj. 1).Przełóż
ziemniaki do dużej, wysokiej miski lub garnka i zalej
śmietanką (zdj. 2).Wymieszaj wszystko dokładnie, żeby każdy plaster pokryty został
śmietanką.Odcedź
ziemniaki i przełóż do naczynia do zapiekania, przyduszając warstwy, żeby przykleiły się do siebie (zdj. 3). Danie będzie bardziej zwarte i po upieczeniu będzie można je kroić w równe porcje.Przykryj naczynie papierem pergaminowym, a następnie zawiń w folię aluminiową (zdj. 4 i 5).Piecz w 180 st. C przez ok 60 min. Sprawdzaj stopień ugotowania
ziemniaków, wbijając w nie mały nożyk. Jeśli wchodzi bez
oporu to znaczy, że
ziemniaki są gotowe.Następnie wyjmij naczynie, zdejmij folię oraz papier i posyp
ziemniaki parmezanem.Ustaw piekarnik na funkcję grill (ok. 220 st. C) i piecz 5-10 min., aż
ser nabierze złoto brązowego koloru.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u




