Wykonanie
Długo myślałam o przepisie na kolejny etap konkursu pt. "Wykwintny jak…
ziemniak!". Zadanie z pozoru proste, bo przecież
ziemniak to stały składnik na
polskich stołach. Jednak wykwintny
ziemniak to już nie lada wyzwanie:) Chciałam zrobić coś nietypowego, ale ze składników łatwo dostępnych i niedrogich. Odpadały wariacje na temat puree, ziemniaczanych placków i kotletów, ponieważ pojawiały się one jak
grzyby po deszczu wśród konkursowej konkurencji.Do mojej ziemniaczanej wersji zainspirował mnie przepis, który kiedyś widziałam w
sieci, ale niestety nie mogłam go znaleźć kiedy był mi potrzebny:P Jeśli ktoś widział/wie może wkleić poniżej w komentarzach:)Zachęcam również do głosowanie na inny mój przepis (klik).
Składniki:3/4 szklanki
śmietany 30%4 duże
ziemniakiok 40g
masła pokrojonego w 1,5cm kostki4 łyżki startego
parmezanu lub pecorino
olej do smażeniagałązka
tymianku i
rozmarynugarść posiekanego
szczypiorku2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzuPrzygotowanie:Foremkę (u mnie keksówka) wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Surowe
ziemniaki obierz ze skórki i umyj pod bieżącą
wodą. Następnie zetrzyj je na możliwie jak największe plasterki i dotnij tak aby mieściły się idealnie w naczyniu. Do miski wlej
śmietanę i dopraw ją
solą i
pieprzem. Każdy plaster zamocz w
śmietanie i układaj warstwami w keksówce jeden obok drugiego. Co drugą warstwę przekładaj kilkoma 1,5cm kostkami
masła i startym
parmezanem. Wypełnioną po brzegi foremkę przykryj od góry papierem, wstaw do rozgrzanego do 180* piekarnika i piecz, aż zapiekanka będzie miękka (u mnie ok 1,5godz.) Po wyjęciu naczynia z piekarnika, dociśnij zapiekankę - ja położyłam na foremce dokładnie takie samo naczynie i docisnęłam dwoma puszkami
cieciorki w zalewie. Możesz do obciążania użyć kawałka tektury i czegoś ciężkiego. Obciążoną zapiekankę po wystygnięciu włóż do lodówki na ok 5-6 godz. Po tym czasie wyjmij z lodówki, zdejmij papier do pieczenia, odetnij nierówne brzegi i pokrój na kostki. Na patelni rozgrzej
olej z pokrojonym
czosnkiem i gałązkami
ziół i obsmaż ziemniaczane kostki na złotobrązowy kolor. Odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawaj na ciepło z kosteczkami
masła i świeżym
szczypiorkiem.Smacznego:)
Przepis bierze udział w akcji: